Nyheter

Twitter stänger av ett konto associerat med Khamenei

Twitter stängde av permanent ett konto associerade med iranska regimens högste ledare Khamenei på fredagen. Det efter att kontot publicerade ett inlägg som riktade hot mot USA:s tidigare president Donald Trump.

Inlägget innehöll en bild som visade Trump spela golf samtidigt som han var mål för en jätte drönare. ”Hämnd är säker” stod det på bilden på persiska.

Det är första gången som Twitter stänger av ett konto associerat med iranska regimens högste ledare.

Högt uppsatta regimtjänstemän i Iran och Khamenei har gång på gång lovat att hämnas terroristledaren Qassem Soleimanis död genom att attackera de direkt ansvariga.

Befälhavare för iranska regimens terrorstyrka, Quds-styrkan, Qassem Soleimani, dödades i en amerikansk drönarattack vid Bagdads internationella flygplats i januari 2020.

Många har kritiserat Twitter och andra sociala medier för att de låter iranska regimen och dess ledare använda deras plattformar utan någon begränsning. Det samtidigt som regimen blockerar iranska folkets tillgång till samma sociala medier och plattformar. Men folket i Iran kringgår regimens censur genom att använda VPN.

Det är känt att regimen övervakar internetanvändare och deras vanor på nätet. Syftet är att kartlägga och spionera på kritiker i landet samt hitta de som bryter mot prästerskapets bakåtsträvande lagar.

Under de senare åren har flera blivit arresterade och även dömda till stränga fängelse straff för sina aktiviteter på internet och sina inlägg på sociala medier.