Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran fortsätter att blockera sociala medier

Iran under prästerskapets envälde är bland de tre länder i världen som blockerar Twitter, Facebook och YouTube, enligt nya uppgifter publicerade av OpenNet Initiative.  Kina och Nordkorea är de två andra länder som blockerar dessa sociala medier.

Iranska regimen har blockerat Facebook, Twitter och YouTube sedan 2009 då sociala medier förbjöds av prästerskapets envälde efter de landsomfattande folkliga upproren i Iran. Demonstranter och i synnerhet den unga generationen använde internet i stor utsträckning för att organisera protester samt informera om regimens tillslag mot de offentliga protesterna.

Bilder som skickas till världen omfattade Neda Agha Soltans sista ögonblick vid livet när hon blev skjuten av regimens agenter på öppen gata i samband med en folklig protest i Teheran.

De senaste uppgifterna om iranska regimens blockering av sociala medier finns med i en rapport sammanställd med hjälp av Google’s transparency report (googles öppenhetsrapport), Twitter, samt OpenNet Initiative, ett samarbete mellan Torontos universitet, Harvard, och SecDev Group i Ottawa.

Medan iranska folket stoppas systematiskt från frianvändning av internet fortsätter regimens egna ministrar att sprida prästerskapets propaganda och lömska politik genom egna Twitter- och Facebook-konton.

Både prästerskapets president, Hassan Rohani, och utrikesministern, Javad Zarif, är aktiva på Twitter med konton i sitt eget namn där man skriver korta meddelanden på engelska.

”Tar man den systematiska blockeringen av Twitter och Facebook i beaktande står det klart att syftet med deras aktivitet är endast att sprida lömska budskap ämnad att vilseleda internationella samfundet. Rohanis och Zarifs aktiviteter utgör en grunden i prästerskapets strategi för att förebygga och stoppa en mer resolut hållning gentemot iranska regimen och dess illasinnade bakåtsträvande politik”, sade Massud Kiani i kommentarer till de senaste uppgifterna om internetcensuren i Iran.