Nyheter

Iran: en dör i covid-19 var tredje minut

Minst en person dör i covid-19 var tredje minut i Iran, tillkännager iranska regimens statliga television på onsdagen. Regimens hälsoministerium rapporterar samtidigt om 415 döda under det senaste dygnet, nytt rekord för antalet döda per dag.

Talmannen för regimens parlament, Mohammad Baqer Qalibaf, skriver på Twitter att han har testat positivt för covid-19, rapporterar Reuters. Han är den senaste av flera högt uppsatta regimtjänstemän som smittats av covid-19.

Antalet coronasmittade i Iran har ökat dramatiskt under de senaste veckorna framförallt i huvudstaden, Teheran.

Regimen skyller ökningen på folket

Regimens president Hassan Rouhani fortsätter att skylla ökningen på att folket inte följer de nya restriktionerna och inte håller avståndet. Hans uttalanden syftar till att mildra det växande folkliga missnöjet och kritiken över avsaknad av riktiga insatser och ekonomiska stödpaket från regimen för att hjälpa folket under coronakrisen.

Rouhani uttryckte dessutom oro över omfattningen av coronakrisen i Iran och kritiserade regimtjänstemän och myndigheter för att sprida falska och motstridiga uppgifter.

“Ibland i många provinser sprider olika individer under sina intervjuer motstridiga uppgifter, vilket leder till förvirring bland folket”, sade Rouhani och tillade. “I enlighet med riktlinjer från högste ledaren [Khamenei] har vi utsett en talesman så att folket bara kan lita på hans uttalanden. … Från och med nu kommer hans uttalanden att vara statens officiella uttalanden.”

Företag som inte anses vara väsentliga har varit stängda i Teheran och flera andra iranska städer sedan början av oktober. Regimen har också stängt skolor, teatrar och museer samt avbrutit sociala, kulturella och religiösa evenemang i flera veckor.

Regimen fortsätter mörka verkliga dödstalet

“Antalet bekräftade coronafall ökade med 6824 fall under de senaste 24 timmarna till totalt 558,648”. Det rapporterar Reuters med hänvisning till kommentarer från Sima Sadat Lari, en taleskvinna för regimens hälsoministerium, till den statliga televisionen.

Sadat Lari säger vidare att antalet döda i covid-19 uppgår idag till 33,714.

Chefen för Teherans Kriscentrum tog upp det höga dödstalet som lett till ökade interna konflikter inom regimens olika fraktioner och sade. “30,000 människor dog varje år under Iran-Irak kriget. Idag, under de senaste åtta månaderna, har 33,000 mist sina liv till följd av covid-19.”

Regimen försöker desperat mörka det verkliga dödstalet i landet som nu närmar sig 136,000. Det enligt uppgifter FFFI baserade på rapporter från oppositionen, och källor inom sjukhus och vårdcentraler i Iran.

Över 135,000 döda i covid-19 i Iran fram till den 28 oktober

Teheran är den värst drabbade provinsen med över 32,700 döda följt av Khorasan Razavi med över 10,000 döda.