Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Svensk- och exiliranier uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över MR-brott

Svensk- och exiliranier protesterade mot iranska regimens avrättning av iranske brottningsmästaren och politiske fången Navid Afkari under en protestaktion på Mynttorget på onsdagen.

  • Svensk- och exiliranier deltar i en protestaktion på Mynttorget i Stockholm den 23 september 2020 och uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över regimens MR-brott
  • Svensk- och exiliranier deltar i en protestaktion på Mynttorget i Stockholm den 23 september 2020 och uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över regimens MR-brott
  • Svensk- och exiliranier deltar i en protestaktion på Mynttorget i Stockholm den 23 september 2020 och uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över regimens MR-brott
  • Svensk- och exiliranier deltar i en protestaktion på Mynttorget i Stockholm den 23 september 2020 och uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över regimens MR-brott
  • Svensk- och exiliranier deltar i en protestaktion på Mynttorget i Stockholm den 23 september 2020 och uppmanar UD att kalla upp Irans ambassadör över regimens MR-brott

Navids hemliga avrättning väckte folklig ilska i Iran och orsakade en våg av internationella fördömanden. Han och hans två bröder var arresterade för att ha deltagit i regimkritiska protester i staden Shiraz i augusti 2018.

Regimen använder massarresteringar samt systematisk tortyr och avrättningar för att tysta aktivister och slå ner växande regimkritiska protester. Det framhöll svensk- och exiliranierna under onsdagens protestaktion.

Medlemmar från FFFI och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog också i onsdagens protestaktion. De uppmanade regeringen och UD att ställa regimens ledare till svars genom att säkra och inrätta en FN-led utredningsgrupp som får mandat att utreda regimens brutala nedslag mot demonstranter och aktivister samt tidigare grova MR-brott i Iran.

Svensk- och exiliranierna krävde dessutom att utrikesminister Ann Linde (S) följer Storbritannien, Frankrike och Tyskland och kallar upp iranska regimens ambassadör till UD för att protestera mot grova människorättskränkningar i Iran.

Sverige bör stänga iranska regimens ambassad och utvisa dess terroristdiplomater, krävde dessutom deltagarna. Det mot bakgrund av regimens hot och spionage mot svensk- och exiliranier samt iranska aktivister och regimkritiker i Sverige.

Stöd FN:s vapenembargot mot Iran

De uppmanade även Sverige att stödja återinförandet och implementeringen av FN:s sanktioner mot iranska regimen.

Svensk- och exiliranierna betonade att de vapen som regimen köper kommer att utnyttjas för att slå ner folkliga protester och för att ytterligare destabilisera Mellanöstern.

Regeringen bör ställa sig bakom en förlängning av FN:s vapenembargo mot Iran, krävde deltagarna under onsdagens protestaktion. De uppmanade Sverige samarbeta med EU och andra allierade länder för att hindra Teheranregimen från att köpa dessa vapen.