Nyheter

Covid-19: Iran stänger tidning som skriver om regimens mörkläggning

Iranska regimen stänger en tidning efter att den publicerade en intervju där en av regimens egna experter ifrågasatte landets officiella coronastatistik.

Jahan-e Sanat (Industrins Värld), en dagstidning med fokus på finansnyheter som getts ut sedan 2004, publicerade en intervju med Mohammadreza Mahboobfar, epidemiolog och tjänsteman vid regimens arbetsgrupp för coronabekämpning i söndags.

“Jahan-e Sanat stängdes idag [den 10 augusti] för att ha publicerat en intervju [i söndags]”, berättade tidningens chefredaktör, Mohammadreza Saadi, för regimens nyhetsbyrå, IRNA.

“Statistiken om antalet coronafall och antalet döda i coronavirus som tjänstemännen tillkännager utgör endast fem procent av landets verkliga siffror”, sade Mahboobfar under intervjun med Jahan-e Sanat i söndags.

Han berättade vidare att regimens myndigheter hade upptäckt coronaviruset redan i januari. Men regimen tillkännagav de första coronafallen i landet den 19 februari med en smittad och två dödsfall.

”Informationsflödet var inte transparent … Regeringen tillhandahöll endast fabricerade siffror … eftersom den var bekymrad över (dess inverkan) på [parlaments]valet och firandet av revolutionens årsdag”, berättade Mahboobfar under intervjun med Jahan-e Sanat.

En talesperson för regimens hälsoministerium, Sima Sadat Lari, avfärdade Mahboobfars kommentarer. Hon hävdade även att han inte ingick i regimens nationella arbetsgrupp för coronabekämpning, rapporterar IRNA.

Mahboobfars erkännande betyder att det faktiska dödstalet i Iran kan var 20 gånger mer än det som regimen har tillkännagett. Iran är ett av de värst drabbade länderna i Mellanöstern enligt regimens officiella coronastatistik med 18,616 döda och 328,844 smittade.

FFFI har tidigare rapporterat om att det verkliga dödstalet i covid-19 i Iran är flera gånger vad regimen kungör.

Den åttonde juli rapporterade FFFI med hänvisning till egna uppgifter och källor att minst 200 personer hade dött i covid-19 under en dag och att dödstalet i Iran närmar sig 70,000.

Dödstalet i covid-19 fortsätter att växa över hela landet och överstiger idag 87,000. Detta sedan regimen utnyttjar pandemin för att säkra sin egen överlevnad och struntar helt i folkets hälsa och välbefinnande vilket FFFI uppmärksammade i en ledare.

Rapporter från BBC och TT i början av augusti bekräftar till stor del FFFI:s tidigare rapportering om regimens mörkläggning.