Nyheter

Iran: 200 döda i covid-19 under en dag

Antalet döda i coronaviruset covid-19 fortsätter att stiga i Iran och närmar sig 70,000 enligt uppgifter från landet den åttonde juli. Värst drabbade är Teheran-provinsen med över 17,000 döda samtidigt som dödsfall rapporteras från minst 342 iranska städer över hela landet. Det enligt källor på olika sjukhus och vårdcentraler runtom i landet, regimens interna rapporter samt uppgifter från oppositionen, NCRI.

Regimen underrapporterar dock antalet döda och smittade i landet i förhoppning att kunna dölja coronakrisens verkliga omfattning. Dess officiella dödssiffra är idag 11,931 vilket är ungefär sex gånger mindre än det dödstal som FFFI mottagit.

Men regimen får det allt svårare att dölja sanningen sedan dödstalet växer okontrollerat för varje dag till skillnad från de flesta andra länder som rapporterar mindre dödsfall och färre nya fall.

Regimens hälsoministerium tillkännagav på tisdagen att coronaviruset hade dödat minst 200 personer under de senaste 24 timmarna. Detta är ett nytt rekord när det gäller antalet döda under en dag även med hänsyn till regimens vilseledande statistik. Tisdagens erkännande från regimen visar därmed att den inte längre dölja sitt misslyckande.

Många experter och rapporter säger att Iran är nu officiellt drabbad av en andra våg efter regimens tidigare beslut att öppna upp samhället och tvinga folket att återgå till sina arbeten.