Nyheter

600 000 bassijer hjälper regimen kontrollera coronakrisen i Iran

Biträdande befälhavare för det paramilitära revolutionsgardets bassij-styrka hävdade på lördagen att cirka 70 miljoner människor över hela Iran har undersökts för det nya coronaviruset. Detta under en ny plan för att bekämpa coronautbrottet i Iran.

Över 50 000 grupper från bassij-styrkan deltog i genomförandet av planen. Det sade brigadgeneral Mohammad Hossein Sepehr under en presskonferens på lördagen enligt revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasnim News Agency.

Han noterade även att över 600 000 medlemmar från bassij-styrkan har deltagit i denna landsomfattande plan efter ett samförståndsavtal med hälsoministeriet för att hjälpa olika organisationer att bekämpa coronaviruset.

Hans uttalande betyder att regimen ska ha testat nästan 85% av Irans befolkning vilket är en tydlig lögn ämnad för regimens egen konsumtion.

Därmed erkänner regimen att revolutionsgardet och dess bassij-styrka upprätthåller ett inofficiellt undantagstillstånd i hela landet, vilket FFFI rapporterade om den 17 mars.

Det står också klart att revolutionsgardet leder regimens insatser mot coronautbrottet. Detta inte i syfte att hjälpa de drabbade utan för att kontrollera informationsflödet och kväsa eventuella folkliga missnöje med regimens lögner och mörkläggning av coronakrisen.

FFFI avslöjade nyligen med hänvisning till interna dokument från regimen att regimens ledare visste om flera coronafall i landet redan i slutet av januari men informerade inte folket.

Regimen har inte vidtagit några omfattande åtgärder för att hjälpa folket mot coronaviruset. Den har tvärtom vägrat hjälp från USA och utvisat den internationella hjälporganisationen, Läkare utan gränser, från Iran.

Revolutionsgardet säljer även enligt uppgifter medicinsk hjälp och utrustning som skickats till Iran för att bekämpa coronaviruset på den svarta marknaden för flera gånger original priset.

Antalet döda i coronaviruset i Iran överstiger 16 800 fram till på fredagen den tredje april med dödsfall rapporterade från närmare 240 iranska städer. Regimen tillkännager dock en betydlig lägre dödssiffra på över 3000 i ett försök att mörka sanningen om coronakrisen i landet.

karta över antalet döda i coronaviruset i Iran, den tredje april
Dödssiffran är baserade på den iranska oppositionen, PMOIs sammanställning av rapporter från regimens interna dokument samt källor inom sjukhus och vårdcentraler över hela Iran.