Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Amnesty bekräftar att tusentals har arresterats under protester i Iran

Tusentals har gripits och minst 300 har dödats när iranska regimen tog till våld för att slå ner de folkliga protester som började i Iran den 15 november. Det skriver Amnesty i en ny rapport på sin hemsida igår och skriver att den har med svårighet kunnat bekräfta 304 dödsfall under de regimkritiska protesterna.

Nyhetsbyrån TT hänvisar till Amnestys rapport och rapporterar om en pågående arresteringsvåg efter protesterna. Tusentals demonstranter, journalister, studenter och aktivister för mänskliga rättigheter har blivit arresterade efter protesterna, rapporterar TT.

”Tillslagen mot demonstranter fortsatte efter protestvågen. Räderna mot oppositionella fortsätter än i dag”, skriver Amnesty och tillägger. ”Demonstranter ska ha körts i busslaster till fängelset Rajai Shahr i staden Karaj, där säkerhetsstyrkor misshandlar fängslade dagligen. Styrkor uppges också ha genomsökt sjukhus för att tillfångata skadade demonstranter. ”

”Hemska berättelser från ögonvittnen visar att myndigheterna dödade hundratals av dem som deltog i protesterna, för att sedan genomföra ett orkestrerat tillslag för att skapa rädsla och få befolkningen att hålla tyst om vad som hänt”, skriver Luther som är chef för Amnestys Mellanösternavdelning, enligt TT.

FFFI har tidigare publicerat videoklipp som visar regimens repressiva säkerhetsstyrkor skjuter hänsynslöst mot demonstranter.

Amnesty uppmanar internationella samfundet att agera och varnar för att tusentals riskerar fortsatt tortyr och misshandel utan internationella påtryckningar.

”Världen kan inte stå bredvid i tystnad medan iranska myndigheter fortsätter att begå brott mot mänskliga rättigheter i deras obarmhärtiga vilja att krossa avvikande åsikter”, skriver Luther i den nya rapporten.

Amnestys rapport bekräftar FFFI:s tidigare rapporter

Amnestys rapport bekräftar FFFI:s tidigare rapporter om antalet döda och arresterade under de folkliga protesterna i Iran som enligt uppgifter är betydligt högre än vad Amnesty kunnat bekräfta.

Den 14 december publicerade FFFI namnen på 457 demonstranter som regimen dödat under den senaste tidens protester. Namnlistan var sammanställd av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.

Enligt FFFI:s uppgifter har regimen arresterat över 12,000. Högt uppsatta regimtjänstemän kräver nu öppet att de frihetsberövade ska avrättas genom hängning för krigföring mot gud.

Detta på grund av att iranska regimen och dess repressiva säkerhetsstyrkor gör allt i deras makt för att dölja sanningen om regimens brutala nedslag mot de regimkritiska protesterna.

FN bör omedelbart skicka en utredningsgrupp till Iran för att utreda omfattningen av brott mot mänskligheten och besöka de frihetsberövade, skrev Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, på Twitter igår.

Hon uppmanade dessutom världen att erkänna iranska folkets motståndsrörelse samt deras resning för att avsätta prästerskapets envälde.