Folkliga protester

Folkliga protester i Iran går in på sin tredje vecka – över 1000 döda

De folkliga protesterna i Iran går nu in på sin tredje vecka och har övergått till en folklig resning mot prästerskapets envälde i sin helhet.

Det verkliga dödstalet sedan protesterna började överstiger 1000 medan över 12,000 demonstranter har blivit arresterade, enligt uppgifter till FFFI.

Regimen fortsätter att vidta repressiva åtgärder för att stoppa de regimkritiska protesterna och hota de frihetsberövade med avrättning. Dess repressiva säkerhetsstyrkor fortsätter att arrestera de som deltagit i protesterna.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) skriver i ett uttalande på onsdagen att protester förekom i minst 189 iranska städer. NCRI släpper även namnet på 301 demonstranter som dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under de folkliga protesterna.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif ställer samtidigt in ett planerat besök i Italien av rädsla för bakslag och kritik mot regimens brutala kväsning och dödande av demonstranter.

”Världen måste fördöma de fruktansvärda brotten mot mänskligheten [som sker i Iran] och agera för att stoppa dessa och för frigivning av alla de som arresterats”, skriver NCRI:s valda president Maryam Rajavi på Twitter på onsdagen med hänvisning till regimens brutala nedslag mot de folkliga protesterna i Iran.

”Passivitet är oförlåtligt och regimen kommer att betrakta det som ett grönt ljus för att fortsätta och intensifiera sina brott”, tillägger ledaren för Irans prodemokratiska oppositionskoalition i en direkt uppmaning till det internationella samfundet.

Internationellt stöd

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beskrev på onsdagen de folkliga protesterna i Iran som ett tecken på ”verkligt folkligt missnöje” mot prästerskapets styre.

”Min uppfattning är att detta handlar inte bara om höjda bränslepriser, det är ett tecken på verkligt folkligt missnöje med regimen och ärligt talat så är jag inte förvånad”, sade Johnson till reportrar under en presskonferens efter onsdagens Nato-toppmöte i Watford.

USA:s president Donald Trump, som också deltog i Nato-toppmötet i London, bekräftade igår att USA stöder och kommer alltid att stödja det modiga folket i Iran som protesterar för sin frihet.