Massaker, Opinion

Rättvisa tar Iran ett steg närmare demokrati

”Det styrande iranska prästerskapets värsta brott, som historien kommer att fördöma”, så beskriver Ayatollah Montazeri massakern på 30.000 politiska fångar under sommaren 1988 i en inspelning.

Med ljudfilen från Ayatollah Montazeri, Khomeinis efterträdare vid 1988 års massaker, avslöjas nya detaljer kring denna tragedi och regimens brutalitet mot regimkritiker och oppositionella.

Ayatolla Montazeri hörs också kritisera den Islamiska republikens massavrättningar av politiska fångar och argumenterar för ett slut på dödandet.

I och med att Rörelsen för rättvisa växer sig starkare kräver iranska folket, politiska fångar samt människorättsaktivister en international rättegång för de ansvariga.

Mostafa Pourmohammadi, tidigare justitieminister och en av medlemmarna i ”Dödskommittén” i Teheran som översåg avrättningarna i huvudstaden, har vid flera tillfällen försvarat sitt brott offentligt och kallat massavrättningarna för en legitim kampanj för att förgöra ”guds fiender”.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) har offentliggjort namnen på många ledande regimtjänstemän och nuvarande ministrar som var delaktiga i denna massaker. De identifierade var medlemmar av ”Dödskommittéer” i Teheran och 16 andra iranska provinser och håller idag ledande positioner inom prästerskapet.

Just nu pågår en global kampanj från iranska aktivister, offrens familjer och NCRI med målet att ställa de ansvariga för 1988 års massaker inför en internationell domstol.

Rättvisa för offren är en betydande seger för iranska folket och tar Iran ett steg närmare demokrati.

Sverige kan utnyttja sin starka och respekterade röst internationellt för att ta upp detta i FN och EU.

Afsaneh Oskouei
2017-08-18