Folkliga protester

Iran blockerar Telegrams funktion för röstsamtal under valet

Den populära meddelandetjänsten, Telegrams funktion för röstsamtal kommer fortsatt vara blockerad i Iran fram till efter presidentvalet i maj. Beskedet kommer från iranska regimens statsåklagare, Mohammad Montazeri, i veckan och visar prästerskapets rädsla för sociala medier som blivit ett effektivt verktyg för iranska folket, i synnerhet för den unga generationen, att uttrycka sitt missnöje med regimen och organisera regimkritiska protester.

”Telegrams röstsamtal kommer att blockeras åtminstone till slutet av valet. Underrättelsetjänsten och samtliga säkerhetsorgan ser Telegrams röstsystem som ett säkerhetshot och har beslutat att blockera det”, sade Mohammad Montazeri.

”Vi kommer också att bevaka och agera mot den delen av cyberspace som har sin källa i utlandet. Det är uppenbart att våra fiender vill skada vårt vals trovärdighet och legitimitet genom cyberspace”, tillade han.

”Säkerhet har alltid varit vår högsta prioritet och vi kommer inte tillåta vissa nätverk att hota denna säkerhet”, sade Montazeri utan att preciserar vad han menade med ”nätverk”.

Telegram, en mjukvara för molnbaserade snabbmeddelanden, har vuxit i popularitet i Iran tack vare sin krypteringsfunktion och att det ryska företaget bakom appen inte har sina servrar i landet. Appen har idag över 20 miljoner användare i Iran och regimens egna medier hävdar att över 80 procent av världens alla Telegram-användare är baserade i Iran.

Iranska regimen har försökt blockera appen utan större framgång tack vare appens popularitet.

Regimens Högsta råd för cyberspace varnade alla internationella sociala medieföretag, i synnerhet Telegram, i september förra året och gav dem ett år för att lämna över samtliga uppgifter om sina iranska användare till regimens myndigheter.

Rådet ansvarar för att kontrollera och övervaka iranska folkets ”internet- och IT-användning” och har prästerskapets president Hassan Rohani som ordförande.

”Kommittén beslutade även att arbeta för att utveckla ett iranskt sociala medieföretag som ska konkurrera med de utländska nätverken”, sade regimens statliga nyhetsbyrå IRNA i en rapport då.

Regimens säkerhetsorgan varnade samtidigt samtliga organisationer och myndigheter i landet för att använda Telegram för sina kommunikationer och krävde att de slutar använda appen. Flera sociala medieanvändare och aktivister har arresterats av iranska regimens revolutionsgarde för sina inlägg, bilder och aktiviteter online.

Populära sociala medietjänster som Facebook, Twitter och Youtube är blockerade i Iran men iranska folket använder VPN för att kringgå regimens censur.