Mänskliga Rättigheter

Revolutionsgardet arresterar sociala medieanvändare i Iran

Iranska revolutionsgardets cyberenhet tillkännagav nyligen att den paramilitära styrkan har under de senaste veckorna kallat in, arresterat och varnat närmare 450 administratörer för grupper på sociala medier, det rapporterar Associated Press (AP) från Teheran.

Tillkännagivandet kom på tisdagen genom en webbplats som tillhör gardets cyberenhet. Det tillägger att de arresterade använde sociala medier som Telegram.

Telegram är en mjukvara för molnbaserade snabbmeddelanden som är populärt i Iran och har över 20 miljoner användare i landet.

Revolutionsgardet sade att de individer som arresterades eller som kallades in hade publicerat inlägg som ansågs vara omoraliska, relaterade till fotomodellverksamhet eller ansågs förolämpa religiösa övertygelser.

Det tillägger att gardet agerade först efter att ”rättsliga processer” avslutades utan att gå in på detaljer.

Iranska myndigheter arresterade åtta personer i maj i år för att de arbetat i ett nätverk för fotomodeller online på Instagram.

Regimens officiella nyhetsbyrå IRNA rapporterade samma månad att myndigheterna har gett internationella sociala medieföretag, i synnerhet Telegram, ett år för att lämna över samtliga uppgifter om sina iranska användare.

Beslutet om att komma med en tidsfrist fattades enligt rapporten vid ett möte för regimens Högsta råd för cyberspace. Rådet med prästerskapets president Hassan Rohani som ordförande har bildats av regimen för att kontrollera och övervaka iranska folkets ”internet- och IT-användning”.