Mänskliga Rättigheter

Iran beordrar sociala medieföretag att överlämna data om iranska medborgare

Iranska regimen ger internationella sociala medieföretag, i synnerhet Telegram, ett år för att lämna över samtliga uppgifter om sina iranska användare till myndigheterna, rapporterar regimens officiella statliga nyhetsbyrå IRNA på söndagen.

Beslutet om att komma med en tidsfrist fattades i lördags vid ett möte för regimens Högsta råd för cyberspace, enligt rapporter. Rådet ansvarar för att kontrollera och övervaka iranska folkets ”internet- och IT-användning” och har prästerskapets president Hassan Rohani som ordförande.

”Kommittén beslutade även att arbeta för att utveckla ett iranskt sociala medieföretag som ska konkurrera med de utländska nätverken”, tillade IRNA i sin rapport.

”Högsta rådet för cyberspace beslutade vide ett möte under presidenten Hassan Rohanis ledning om att alla utländska sociala medieföretag verksamma i landet måste inom ett år lämna över samtliga uppgifter som de har [om iranska medborgare] till iranska myndigheter”, rapporterar nyhetsbyrån Mehr, knuten till regimens ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänsten (MOIS), på söndagen.

De utländska sociala medieföretag som inte lämnar över dessa uppgifter kommer enligt rådets direktiv inte längre kunna vara verksamma i landet.

Mehr skrev i en separat rapport om att Telegram, en mjukvara för molnbaserade snabbmeddelanden med över 20 miljoner användare i Iran, skulle behöva lämna över alla uppgifter om sina iranska användare om det vill fortsätta kunna verka i Iran.

Mehrs rapport tillade att över 80 procent av världens Telegram-användare är baserade i Iran.

Det ryska företaget bakom Telegram avslöjade förra året att iranska regimen hade i hemlighet krävt tillgång till dess meddelandetjänst genom att beordra företaget att skapa en så kallad bakdörr för regimens myndigheter, vilket företaget vägrade.

Regimens myndigheter i Iran, där Facebook och Twitter är officiellt förbjudna och blockerade även om användarna kan komma åt med lättillgänglig programvara, har försökt i åratal att införa begränsningar för vanliga iranier som använder sociala medier.

Men regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei, president Hassan Rohani, och utrikesminister Javad Zarif utnyttjar trots detta både Twitter och Facebook för att sprida prästerskapets propaganda genom sociala medier.

Deras meddelande är oftast på engelska och är enligt regimens egna lagar och censur oåtkomliga för vanliga iranier, vilket visar prov på regimens hyckleri och lömska karaktär.