Engagemang

Femte-årsdagen av 36 Ashraf-invånare hedrades i Stockholm

Sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och exiliranier samlades på Mynttorget i lördags för att hedra den femte-årsdagen av de 36 invånarna i Camp Ashraf som irakiska väpnade styrkor dödade i sin hänsynslösa attack mot lägret i april 2011.

Den åttonde april 2011 attackerades Camp Ashraf med militärfordon, beväpnade irakiska styrkor och kravallpolis, vilket ledde till att 36 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) dödades och minst 300 andra skadades. Attacken skedde på order av iranska regimen. Iraks dåvarande premiärminister Nouri al-Maliki beordrade attacken i utbyte mot politiskt stöd från Teheranregimen i ett försök att säkra sitt grepp om makten i Irak vid den tiden.

En spansk nationell domstol kallade senare samma år tre irakiska arméofficerare samt Iraks premiärminister till förhör i samband med en utredning kring mord på exiliranier i Irak under denna och en tidigare liknande attack mot deras läger.

Spaniens doktrin om universell jurisdiktion gör det möjligt att under vissa förhållanden åtala allvarliga brott som begåtts i andra länder, t.ex. när landet där ett brott påstås ha skett inte utreder fallet. Domstolen bjöd även in Ad Melkert, FN-generalsekreterarens särskilda representant för Irak vid tiden, samt Struan Stevenson, ordförande i Europaparlamentets delegation för förbindelser med Irak vid den tiden, för att vittna inför domstolen.

Samtliga Ashraf-invånare flyttade under kommande år till ett annat läger kallat Camp Liberty, nära Bagdads Internationella flygplats, i syfte att lämna Irak för ett tredje land. Detta sedan FN och den irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration den 25:e december 2011 och lovade invånarna bättre säkerhet och skydd. Men trots detta har Camp Liberty attackerats med raketer vid fyra tillfällen under de senaste fem åren.

Samtliga attacker genomfördes på order av regimen i Teheran genom dess milisgrupper i Irak, i ett försök att förgöra sin främsta opposition. Den senaste raketattack ägde rum i oktober förra året där 23 lägerinvånare miste livet.

USA:s president Barack Obama undertecknade den 25 november 2015, landets årliga försvarsbudget som i år innehöll ett tillägg på sju punkter beträffande säkerhet och skydd för medlemmar av den iranska oppositionen PMOI i Camp Liberty, Irak.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en koalition av iranska oppositionsgrupper och individer där även PMOI ingår, beskrev detta som en mycket stor seger för iranska motståndsrörelsen, invånarna i Liberty och deras anhängare i USA och Europa.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.