Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

FN bekräftar att 34 har dödats under attacken mot Ashraf

34 lägerinvånare dödades när irakiska soldater stormade Camp Ashraf i förra veckan, sade en talesman för FN på torsdagen i den första oberoende dödssiffran från den brutala attacken som fördömts av Bagdads allierade i väst.

Talesman för FN:s mänskliga rättigheter, Rupert Colville, i Genève sade att en övervakningsgrupp såg 28 kroppar i lägret under ett besök på onsdagen. De flesta av de döda tycktes ha blivit skjutna, sade han. Tre av de döda verkade ha krossats till död, sade en västerländsk diplomat i Bagdad, sannolikt från att ha blivit överkörda av ett fordon.

”Detta är en mycket allvarlig händelse och vi försöker få mer information”, sade Coleville och tillade att även kvinnor fanns bland de döda.

Han sa att sex kroppar saknas fortfarande.

FN:s besök av Camp Ashraf på onsdag kom fem dagar efter att organet hade framfört önskemål om att få komma in i lägret. Den irakiska armén och polisen har blockerat och förbjudit tillträdde till lägret för mer än ett år, efter en liknande attack i juli 2009.

Den officiella dödssiffran efter attacken innan FN:s besök kom från bårhuset i Baqoubas allmänna sjukhuset, där tjänstemän sade att de hade mottagit 12 kroppar från lägret.

Shahriar Kia, en invånare i Ashraf, sade att de 12 kropparna vid bårhuset är sannolikt de som hade dött när omkring 50 lägerinvånare togs till sjukhuset timmar efter attacken.