Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Allt flera i Iran döms till fängelse för handlingar mot regimens säkerhet

En före detta iransk studentledare och en framstående röst för ”landets reformister”, som sadlade om till journalist, har dömts till sex års fängelse för att ha undergrävt den nationella säkerheten och spridit propaganda mot systemet, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på tisdagen.

Domen mot Serajeddine Mirdamadi kommer mindre än 12 månader efter att han hade återvänt hem till Iran och är den senaste i raden av flera fällande domar mot akademiker, aktivister och journalister för det godtyckliga brottet att underminera den Islamiska republik, tillägger AFP.

”Mirdamadi dömdes till fem år för handlingar mot den nationella säkerheten och ett år för spridning av propaganda mot regimen”, berättade hans advokat, Ghiti Pourfazel, för regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

”Vi kommer definitivt att överklaga [domen]” tillade hon. Det är oklar vilka av Mirdamadis handlingar som regimens så kallade rättsväsende hade bedömt som ett hot mot ”nationens säkerhet” och IRNA rapporterade inte heller om bakgrunden till det stränga fängelsestraffet.

Mirdamadi var en politisk aktivist under sina år som student och arbetade senare på regimens inrikesministerium under prästerskapets president Mohammad Khatamis första år (1997-2001). Därefter flydde han Iran för Frankrike men återvände dock förra året efter att Hassan Rohani tog över presidentposten i augusti förra året. Detta efter Rohanis vallöften om att han ska verka för moderation och reformer i landet. Men ett år senare har Rohanis vallöften visat sig vara endast tom prat och snarare ett desperat försök att förbättra prästerskapets sargade rykte utomlands.

Väl utomlands skrev Mirdamadi politiska kommentarer för Amsterdambaserade persiskspråkiga radiostationen Radio Zamaneh samt gav intervjuer till BBC Farsi, som är BBC:s persiskspråkiga service.

Domen mot honom kommer endast två dagar efter rapporter om att ytterligare en aktivist från reformisterna, Hashem Aghajari, hade dömts till ett års fängelse för spridning av regimkritisk propaganda.

Aghajari, en universitetsprofessor, hade under 2003 dömts till döden för agerande mot Islam efter att ha förklarat att muslimer inte är ”apor” som bör ”blint följa” sina religiösa ledare.

Men hans dödsstraff omvandlades till fem års fängelse i 2004 och han blev så småningom frikänd från samtliga anklagelser året efter.

Under de senaste månaderna har flera aktivister från regimens reformistiska fraktion, journalister samt anhöriga och sympatisörer till iranska oppositionsgrupper blivit arresterade och dömts till långa fängelsestraff och avrättning för godtyckliga brott som att agera mot systemet och nationens säkerhet, spridning av propaganda samt krigföring mot gud (Moharebeh).