Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen torterar politiska fångar genom att förvägrar dem vård

Iranska regimen ökar trycket på politiska fångar i landet genom att avsiktligen förvägra fångar i behov av vård nödvändig medicinsk behandling, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på torsdagen och hänvisar till uppgifter från Parisbaserade människorättsorganisationen, International Federation for Human Rights (FIDH).

”Iranska myndigheter avsiktligen förnekar fångar tillgång till medicinsk vård”, sade Karim Lahidji, FIDH:s ordförande i ett uttalande till AFP.

”De straffar samvetsfångar dubbelt. Först genom godtyckliga arresteringar och [långa] fängelsestraff, sedan genom att skapa outhärdliga förhållanden för dem i fängelset, bland annat genom att beröva sjuka fångar från att få medicinsk behandling vilket ytterligare förvärrar deras dåliga hälsa och fysiska tillstånd”, tillade han.

FFFI rapporterade nyligen om iranske bloggaren Mohammad Reza Pourshajari som sitter frihetsberövad i iranska regimens fängelse sedan 2011. FFFI skrev också om hans dotters vädjan till svenska regering om att hjälpa rädda livet på hennes far som befinner sig allvarligt tillstånd sedan han förvägras nödvändig medicinsk behandling.

Två andra fall som uppmärksammas av FIDH i detta avseende är fallet med Hamidreza Moradi-Sarvestani, chefredaktör för en webbplats tillhörande dervish-minoriteten i Iran, vars artärer är blockerade men som skickades tillbaka till fängelset från sjukhuset utan att ha genomgått nödvändig hjärtoperation.

Han tillhör Irans religiösa minoritet, dervisher, och dömdes i juli 2013 till 10 års fängelse för ”propaganda mot staten”, enligt uppgifter.

Det andra fallet är kvinnorättsaktivisten Bahareh Hedayat som avtjänar ett nioårig fängelsestraff sedan 2009 för liknande anklagelser som Hamidreza Moradi-Sarvestani. Hon riskerar ”att berövas möjligheten att få barn i framtiden eftersom hon förnekas rätten att få behandling utanför fängelset”, säger FIDH till AFP.

FIDH säger vidare att flera fångar i Teherans ökända Evin-fängelse protesterade mot bristande tillgång till adekvat vård och medicinska anläggningar i ett öppet brev till chefen för iranska regimens rättsväsende på söndagen.

Medan iranska regimen ökar trycket på politiska fångar och antalet avrättningar i Iran väntas EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton anlända till Teheran under lördagen för ett officiellt besök och möten med prästerskapets ledare enligt uppgifter från iranska regimens medier.

Besöket kommer samtidigt som chefen för iranska regimens högsta råd för ”mänskliga rättigheter”, Mohammad Javad Larijanis kritik mot världssamfundet för att det inte berömmer ökade antalet avrättningar i Iran för narkotikabrott och istället fördömer landet för dessa övergrepp.

”I stället för att prisa Iran för den kraftiga ökningen av antalet avrättningar och berömma landet för dess resoluta åtgärder i syfte att bekämpa narkotikasmuggling har internationella samfundet tyvärr utnyttjat dessa för att inleda en MR-offensiv mot Iran”, sade Mohammad Javad Larijani i kommentarer till regimens engelskspråkiga nyhetsbyrå Tasnimnews, som kontrolleras av Quds-styrkan, revolutionsgardets paramilitära utlandsstyrka.