Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Dotter till politisk fånge ber Sverige om hjälp för att rädda sin fars liv

Mitra vädjar om sin fars liv
Mitra vädjar om sin fars liv

Iranske bloggaren Mohammad Reza Pourshajari som sitter frihetsberövad i iranska regimens fängelse sedan 2011 är i allvarligt tillstånd sedan han förvägras nödvändig medicinsk behandling. Nu vädjar hans 27-åriga dotter, Mitra Pourshajari, till svenska regering om att hjälpa rädda livet på hennes far.

Mohammad Reza Pourshajari, 53, fördes till Ghezalhesar-fängelsets sjukstuga den fjärde januari, då han plötsligt slutade andas. Han fick en injektion men sjukvårdspersonalen vägrade ge någon som  helst information om sprutans innehåll.

Den sjätte november 2013 beordrade chefsåklagaren i provinsen, Albor, fängelsemyndigheterna att Mohammad Reza Pourshajari ska skickas till sjukhus för att få genomgå en hälsoundersökning.

Han skickades därför till Imam Khomeini sjukhuset i Teheran den 25 december förra året men fick bara träffa en sjuksköterska under en timme istället för hjärtspecialister som skulle bedöma orsakerna bakom hans tidigare två hjärtattacker.

Mohammad Reza Pourshajaris dotter har berättat för FFFI att ingen diagnostisk undersökning eller medicinska tester genomfördes under denna kontroll i syfte att bedöma orsakerna till hennes fars hjärtproblem. Mohammad Reza Pourshajari har varit i dålig hälsa sedan åtminstone september 2012 då han drabbades av sin första hjärtattack. Efter hans andra i februari 2013 fördes han till ett sjukhus utanför fängelset i fem dagar.

Mohammad Reza Pourshajari avtjänar just nu ett fyraårigt fängelsestraff efter att han dömts för vagt formulerade anklagelser som ”att förolämpa islamiska helighet och den högsta andlige ledaren” samt ”agerat mot den nationella säkerheten”. Anklagelserna riktade mot honom kom till följd av hans kritiska blogginlägg om det religiösa och politiska etablissemanget i Iran.

Han tillbringade åtta månader i isoleringscell i väntan på rättegång. Där ska han, enligt dotterns berättelser, ha blivit utsatt för tortyr, misshandel och en skenavrättning för att få honom att ”bekänna sina brott”. Han har nekats tillgång till advokat sedan han greps för tre år sedan.

Min fars hälsa har bara förvärrats till grund av de läkemedel som han har fått. Han vägrar nu att ta medicinerna och befinner sig därför i ett extremt allvarligt tillstånd, uppger Mitra som för närvarande är bosatt i Sverige.

”Jag vädjar till människorättsorganisationer, svenska regeringen och media att uppmärksamma min fars fall och agera skyndsamt för att öka trycket på iranska regimen samt kräva att min far ska få det nödvändiga vård och lämplig medicin som han behöver för sina allvarliga hälsoproblem.