Nyheter

Irans parlament röstade för att utvisa brittiske ambassadören

Irans parlament godkände i en omröstning på söndagen ett lagförslag som kräver både Iran och Storbritannien att dra tillbaka sina respektive ambassadörer från varandras länder, efter Londons stöd till ett nyligen uppgraderat amerikanska sanktioner mot Teheran.

Teheran förbindelser med Storbritannien har blivit allt mer ansträngda under de senaste månaderna, till stor del driven av ökande spänningar över Teherans omtvistade kärnenergiprogram. Västländer säger att Iran håller på att utveckla vapen, Teheran förnekar påståenden.

Under ett öppet sammanträde, direktsändas av den statliga radion, röstade 171 av 196 närvarande lagstiftare för lagförslaget som kräver Iran att minska sina förbindelser med Storbritannien för att nivån av chargé d’affaires inom två veckor. Ismail Kowsari, en lagstiftare och en av sponsorerna av propositionen, sade den officiella nyhetsbyrån Irna att lagförslaget skulle leda till avlägsnande av ambassadörer.

Storbritanniens sade UD på söndagen att beslutet att utvisa landets ambassadör, Dominick John Chilcott, från Teheran var beklagligt.

Propositionen måste ratificeras av prästerskapets väktarråd för att blir lag

Propositionen kräver också minskning av handels volym till den ”lägsta” nivå. Den årliga omfattningen av handeln mellan Iran och Storbritannien är cirka 500 miljoner dollar.

Spänningen mellan de två länderna är inte begränsat till den nukleära tvisten.

Tehrans borgmästare har beordrat en stämningsansökan som ifrågasätter ägandet av den mark som Storbritanniens ambassad har stått sedan 1900-talet

I september, Iran fängslade och tillkallade en grupp människor för deras påstådda kopplingar till BBC: s persiska språk service.