Nyheter

Iran antar lagförslag om minskad diplomatiska relationer med Storbritannien

Prästerskapets parlament vill hämnas Storbritanniens ekonomiska sanktioner mot den Islamiska Republiken genom ett lagförslag om att minska Teherans diplomatiska förbindelser med landet. Nu återstår bara att prästerskapets väktarråd ska godkänna den nya lagen innan den blir verklighet.

Med en överväldigande majoritet röstade parlamentariker i regimens parlament för ett förlag om att nedgradera Irans relationer med London från en ambassadörsnivå till chargé d’affaires.

Agerandet kommer två dagar efter USA:s och Storbritanniens unilaterala sanktioner mot Irans finansiella sektor som omfattar nya straffåtgärder mot regimen i Iran över prästerskapets omtvistade kärnenergiprogram.

Storbritanniens finansminister, George Osborne, meddelade på måndagen att Storbritannien bryter alla sina band med iranska finansiella sektor inklusive Irans Central Bank (CBI) i syfte att begränsa regimens tillgång till den internationella finansmarknaden för att finansiera sina kärntekniska verksamhet. USA sa att landet inför sanktioner mot Irans olje- och petrokemiindustri samt företag som är anslutna till revolutionsgardet, eller som deltar i Teherans kärnenergiprogram.

Som en motreaktion utfärdade 228 medlemmar av prästerskapets parlamentet ett uttalande på onsdagen och fördömde Storbritanniens utspel.