Ekonomi, Nyheter

Storbritannien bryter finansiella förbindelser med iranska banker

Storbritannien bryter ekonomiska förbindelser med iranska banker över farhågor om landets kärnenergiprogram, säger Storbritanniens finansminister, George Osborne,  på måndagen enligt flera internationella medier däribland Reuters, BBC, Telegraph, Guardian och AP.

En talesman för premiärminister David Cameron sade att åtgärderna samordnas med USA och Kanada. Storbritannien vill också ta upp frågan till diskussion när EU:s utrikesministrar möts i december.

USA: Utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Geithner väntas presentera nya sanktioner mot Iran idag, enligt  ABC News. Draget från Obama-administrationen och dess allierade kommer som en rektion för att öka trycket på Teheran efter en FN-rapport konstaterat att Iran har drivit de aktiviteter som behövs för kärnvapen.

Rapporter gör gällande att samtliga brittiska finansiella institutioner kommer att stoppa affärsförbindelser och transaktioner med alla iranska banker, inklusive Irans centralbank från kl. 15:00 (GMT) på måndagen.

Det är första gången som den brittiska regeringen skär av ett lands hela banksektor från den brittiska finanssektorn, sade Osborne enligt flera internationella medier.

Storbritannien valde att agera efter att det Internationella atomenergiorganet uttryckte ny oro över eventuella militära dimensioner av Irans kärnenergiprogram, sade Osborne.

Storbritanniens finansminister tillade att Irans agerande utgjorde ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten och att åtgärder har vidtagits i samordning med andra länder.

Obama-administrationen förbereder sig för att införa sanktioner mot Iran energi-och finanssektorn, samt dess kärnvapenprogram. Amerikanska tjänstemän bekanta med planer avslöjat nya detaljer om amerikanska planer på att stänga viktiga luckor som har låtit Iran för att komma runt befintliga sanktioner.

Tidigare idag annonserade Kanada att presentera egna sanktionsåtgärder mot Iran