Nyheter

Säpo: Iranska regimen använder sig av kriminella nätverk i Sverige

Iranska regimen använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar mot andra stater, grupper eller personer i Sverige som uppfattas som ett hot. Det bekräftar säkerhetspolisen under en pressträff idag.

Israels underrättelsetjänst Mossad pekade tidigare idag ut svenska Rumba- och Foxtrot-nätverken och dess ledare Rawa Majid och Ismail Abdo för att samarbeta med Iran, rapporterar SvT.

Svenska medier rapporterade förra året att gängledaren för Foxtrotnätverket, Rawa Majid, hade gripits i Iran.

Hans far bekräftade uppgifterna under en intervju med Aftonbladet publicerad den 18 maj. Han sade då att Rawa Majid varit fängslad i Iran men nu är fri och på okänd ort, möjligen nära Afghanistan.

Iran ett allvarligt hot mot Sverige

”Säkerhetspolisen bedömer att Iran tillsammans med Ryssland och Kina utgör de största säkerhetshoten mot Sverige. Vi ser kopplingar mellan individer i de kriminella nätverken och individer som går att koppla till de iranska säkerhetstjänsterna”, säger Daniel Stenling på Säpo under dagens pressträff och tillägger.

”Den iranska regimen och dess säkerhetstjänster har även riktat sin säkerhetshotande aktivitet mot representanter för andra stater som uppfattas som regimens fiender, däribland Israel och judiska intressen. Det kan handla om att skada israeliska och judiska intressen, mål och verksamheter i Sverige.”

”En regional konflikt har spridit sig och innefattar Sverige som en arena. Säpos bedömning är att de har avstyrt angrepp som har planerats av Iran.”

”Vi kommer att vidta aktiviteter för att begränsa Irans möjligheter att bedriva säkerhetshotande verksamhet i Sverige och individer i Sverige.”

Regimen riktar sig mot oppositionella grupper och enskilda individer inom den iranska diasporan

”Iran har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige under flera år”, skriver säkerhetspolisen i ett uttalande idag på sin hemsida och tillägger.

”Deras säkerhetshotande aktiviteter har historiskt framför allt riktat sig mot oppositionella grupper och enskilda individer inom den iranska diasporan. Iran har tidigare använt våld i andra länder i Europa i syfte att tysta kritiska röster och upplevda hot mot den egna regimen. För att utföra dessa säkerhetshotande aktiviteter har den iranska regimen vid tillfällen använt sig av kriminella nätverk.”

”Säkerhetspolisen kan konstatera att detta sker även i Sverige.”

FFFI har under flera års tid varnat för den växande hotbilden från iranska regimen mot svensk- och exiliranier och uppmanat regeringen att agera.

USA och Storbritannien varnade för iranska regimens samarbete med kriminella

Storbritannien och USA införde tidigare i år sanktioner mot iranska regimtjänstemän, enhet 840 inom revolutionsgardet samt kriminella nätverk som agerade på regimens vägnar utomlands.

”Storbritannien och USA tillkännager nya sanktioner för att ta itu med det inhemska hotet från den iranska regimen, som försöker exportera förtryck, trakasserier och hot mot journalister och människorättsförsvarare. Den iranska regimen använder kriminella gäng över hela världen för att genomföra sina hot”, skrev brittiska UD och inrikesministeriet i ett gemensamt uttalande i januari.

Attentat mot Dr Vidal-Quadras

Dr Vidal-Quadras, Europaparlamentets tidigare vicepresident och en förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran och en mer beslutsam politik gentemot iranska regimen, utsattes för ett terrorattentat utanför sin bostad i centrala Madrid i november förra året.

Den iranska regimen såg Dr Vidal-Quadras som sin ärkefiende. Han var således en av de första europeiska politiker som regimen förde nyligen upp på sin sanktionslista.

Dr Vidal-Quadras misstänker att Teheranregimen låg bakom och beordrade terrorattacken mot honom.

Spansk polis har arresterat och åtalat flera personer med kopplingar till organiserad brottslighet och kriminella nätverk i Marocko för inblandning i terrorattacken mot Dr Vidal-Quadras.