Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Gohar Eshghi, Sahar Beheshti gripna i Iran

Mamman och systern till Sattar Beheshti, som dödades under tortyr i den Islamiska republiken Iran den 13 november 2012, har enligt uppgifter gripits strax före dödsårsdagen av den mördade Sattar Beheshti. Alla kommunikationsenheter som tillhör familjen har också beslagtagits, enligt rapporter till FFFI.

Gohar Eshghi ska ha fått en hjärtattack när hon greps. Vissa rapporter säger att Gohar Eshghi och Sahar Beheshti blev grovt misshandlade och förolämpade under arresteringstiden.

Den 29 oktober, en dag före åttaårsdagen av gripandet av bloggaren och aktivisten Sattar Beheshti, greps fotografen och dokumentärfilmaren Negar Masoudi av säkerhetsstyrkor. Fyra dagar efter gripandet är orsaken till hennes frihetsberövande och hennes vistelseort fortfarande okänd. Rapporter från Iran säger att agenter under hennes gripande genomsökte hennes fars hus och konfiskerade några av hennes personliga tillhörigheter.

Gripandet av Sattar Beheshtis familj kom när stiftelsen skulle fira årsdagen av Beheshtis död i torsdags och hedra minnet av dem som dödades i novemberprotesterna i närvaro av Gohar Eshti och andra politiska aktivister.

Sattar Beheshti, var en regimkritisk bloggare som arresterades i november 2012 för sina texter och som dog under tortyr i regimens förvar.

Heshmatollah Tabarzadi

Samtidigt greps generalsekreteraren Heshmatollah Tabarzadi och flera andra medlemmar från partiet ”demokratisk front”. De andra frihetsberövade medlemmarna är Esmail Moftizadeh, Parviz Safari, Arash Soleimani, Mohammad Reza Khosravi, Ali Rostami och Yasmin Hanifeh, på onsdagskvällen den tredje november.

FFFI fördömer iranska regimens omänskliga agerande och arresteringar av människorätts- och politiska aktivister och deras anhöriga.

FFFI uppmanar Sverige att göra allt för att iranska regimen slutar förföljelsen av dem och kräva att den högste ledaren i Iran släpper alla iranska aktivister och politiska fångar från regimens fängelser.