Engagemang, Folkliga protester, Nyheter

Stockholm: Stödaktion för folkliga vattenprotester i Iran

En grupp svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uttryckte sitt stöd för de folkliga protesterna i provinsen Khuzestan, i sydvästra Iran, under en stödaktion på Norrmalmstorget i centrala Stockholm på lördag.

Befolkningen i Khuzestan började protester över vattenbrist i provinsen för tio dagar sen. Protesterna har nu spridit sig till andra delar av landet bland annat grannprovinserna Chahar Mahal va Bakhtiari, Esfahan, Lorestan och Bushehr.

Deltagarna fördömde iranska regimens användande av våld mot demonstranter och krävde att alla de arresterade släpps fri omgående.

Svensk-iranierna ställde sig bakom iranska folkets krav på regimskifte genom att upprepa folkets slagord under de folklig protesterna som “ned med diktatorn” och “ned med Khamenei (regimens högste ledare).

Hundratals har gripits under protesterna och enligt trovärdiga källor har minst nio personer dödats under protesterna.

Amnesty bekräftar i en rapport på fredagen att regimens säkerhetsstyrkor har använt olagligt våld och ammunition för att krossa de pågående folkliga proteserna i Khuzestan. MR-organisationen säger att säkerhetsstyrkorna har dödat minst åtta demonstranter och förbipasserande åskådare sedan protesterna började, den 15 juli, bland de en ung tonårig.