Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Regimens säkerhetsstyrkor skjuter mot civila på Irans gator

Iranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor attackerar nu civila på gatorna med avsikt att döda. Det visar videoklipp publicerade på sociala medier och rapporter från Iran.

Attackerna i flera iranska städer under den senaste veckan är en del av regimens nya våg av förtryck. De syftar till att slå ner växande folkligt missnöje och skapa skräck i samhället. Det samtidigt som regimen handskas med flera interna och ekonomiska kriser samt internationell isolering och sanktioner.

Regimens statliga medier och högt uppsatta tjänstemän öppet varnar för en tsunami av protester under den närmaste framtiden.

Regimens högste ledare, Khamenei, betonade vikten av “säkerhet” under ett virtuellt möte med en ny klass av de väpnade styrkorna den 12 oktober och sade. “Säkerhet är den i särklass viktigaste frågan för staten”.

Regimens säkerhetsstyrkor sköt och dödade en ung man, Mohsen Minbashi, på gatan i staden, Esfarayen, i Norra Khorasan-provinsen (varning för starka bilder).

I en annan liknande attack i staden Sari i norra Iran, misshandlade regimens säkerhetsstyrkor en man på gatan. En av agenterna skjuter mannen efter att han har blivit misshandlad av flera agenter. Därefter springer de från platsen medan mannen ligger kvar på gatan.

Ett annat videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar regimens säkerhetsstyrkor attackera en man som de har bundit fast vid en stolpe på gatan med handbojor. Agenterna använder sedan pepparsprej och elpistol mot den försvarslösa mannen.

Mannen är identifierad som den 28-årige Mehrdad Sepehri som, enligt rapporter, hade gripits efter en gräl med sin fru. Han svimmade till följd av den grymma tortyren och avled senare på väg till sjukhus.

Hårda straff för arresterade demonstranter

Parallellt med attackerna mot civila utdelade en domstol i staden Behbahan sammanlagt 109 år i fängelsestraff, närmare 2600 piskrapp i straff samt 33 miljoner rial i böter mot 36 personer, däribland två kvinnor. Samtliga var arresterade i samband med regimkritiska protester i staden i november 2019.

Staden Behbahan var en av de städer i den sydvästra provinsen Khuzestan där demonstrationerna var som störst under de landsomfattande protesterna i november förra året.

Regimens så kallade rättsväsende dömde dessutom 50 personer som satt i Storteherans fängelse (The Great Tehran Penitentiary) till sammanlagt 159 års fängelse. De var alla arresterade under novemberprotesterna förra året, skriver regimens statliga nyhetssida, Ensafnews.ir.

De arresterade var mellan 19 och 45 år gamla. Reza Ghoreishi, en av de arresterade, dömdes till 10 års fängelse. De andra fick mellan två och sex års fängelse, enligt uppgifter från Iran och regimens egna medier.

FFFI rapporterade tidigare att regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade mer 1500 demonstranter och arresterade tusentals under förra årets novemberprotester.

Arresterade demonstranter var utsatta för utbredd tortyr, konstaterar Amnesty International i en ny rapport publicerad i september 2020 och tillägger.

”Hundratals personer har utsatts för djupt orättvisa rättegångar med hänvisning till grundlösa anklagelser om ’nationell säkerhet’”.

MR-organisationen krävde dessutom en oberoende FN-utredning av våldet mot demonstranter.