Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Amnesty kräver en oberoende FN-utredning av våld mot demonstranter

Amnesty International dokumenterar iranska regimens människorättskränkningar mot de som greps under de folkliga protesterna i Iran i höstas i en ny rapport på onsdagen.

”Polis, underrättelsetjänst, säkerhetsstyrkor samt fängelsepersonal i Iran har i samförstånd med domare och åklagare utfört en rad människorättsövergrepp mot de som fängslades i samband med protesterna som ägde rum runt om i landet i november 2019. Det handlar om godtyckliga gripanden, påtvingade försvinnanden, tortyr och annan illabehandling”, skriver Amnesty International i ett uttalande på onsdagen och tillägger.

”Hundratals personer har utsatts för djupt orättvisa rättegångar med hänvisning till grundlösa anklagelser om ’nationell säkerhet’”.

Arresterade demonstranter var utsatta för ”utbredd tortyr i form av bland annat misshandel, piskrapp, elchocker, skenavrättningar, skendränkningar, sexuellt våld samt att nekas tillgång till vård”, konstaterar Amnesty.

Flera frihetsberövade demonstranter dömdes till döden efter så kallade “erkännanden” efter tortyr, dokumenterar Amnesty.

Amnestys rapport noterar även att ”bland de som utsatts för övergrepp finns såväl 10-åriga barn och skadade demonstranter och åskådare, som gripits på sjukhus när de sökt vård för skottskador, såväl som människorättsförsvarare, journalister och personer som deltog i minnesceremonier för personer som dödats under protesterna.”

Diana Eltahawy, Amnesty Internationals regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, sade ”dagarna efter protesterna såg vi videofilmer som visade hur Irans säkerhetsstyrkor avsiktligt dödade och skadade obeväpnade demonstranter och åskådare, filmer som sände chockvågor över världen. Klart mindre uppmärksamhet har riktats mot den grymhet som de som fängslade och deras familjer utsattes för av iranska myndighetsrepresentanter i rum ditt filmkamerorna inte nådde in.”

1500 människor dödades under protesterna

FFFI har tidigare rapporterat om att iranska regimen dödade närmare 1500 människor under de folkliga protesterna över hela landet i november förra året.

Efter flera dagar av protester över hela Iran förra månaden verkade högste ledare Ali Khamenei otålig, rapporterade Reuters den 23 december 2019.

Han samlade sina högsta säkerhets- och regeringstjänstemän däribland regimens president Hassan Rouhani och medlemmar i hans kabinett och gav dem en direkt order, Gör vad som krävs för att stoppa protesterna. Det rapporterar Reuters med hänvisning till tre säkerhetskällor inom högste ledarens innersta cirkel.

Den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har presenterat en namnlista på över 557 dödade demonstranter.

Krav på FN-utredning

”Amnesty International anser att Iran gjort sig skyldiga till grova brott mot mänskliga rättigheter”, rapporterar SVT och tillägger. ”Amnesty är övertygade att antalet åtalade och dömda är betydligt fler än de 500 de har namn på, eftersom över 7000 greps under demonstrationerna.”

Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige, säger att ”FN och dess medlemsstater måste nu agera kraftfullt mot Iran och kräva att alla som fängslats godtyckligt friges, att grundlösa domslut upphävs och att det tillsätts en oberoende FN-utredning så att ansvariga kan ställas till svars.”