Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Oro för syraattacker mot kvinnor i Iran efter krav från högste ledarens representanter

Allt flera i Iran är oroliga över och varnar för en ny våg av ökade attacker mot kvinnor i landet. Detta sedan högste ledarens representanter gick ut i fredags och krävde hårdare tag mot kvinnor som inte följer regimens obligatoriska klädkod.

”Samhället måste göras mer osäkert för dessa människor och de bör inte tillåtas bryta mot normerna på allmänna platser som gator och parker”, sade Yousef Tabatabai Nejad, ledare för fredagsbönen i staden Esfehan, igår under ett möte med stadens polischef och de väpnade styrkornas generalstab för underrättelse och säkerhet i provinsen.

Prästmannen Yousef Tabatabai Nejad, som är handplockade av högste ledaren Khamenei tillade, ”vi har våra egna lagar precis som de har sina egna regler. Vi får inte vara rädda för att de kan till fientliga åtgärder mot oss om vi slår till mot de som bryter normerna.”

Tabatabai Nejad krävde också att regimen inrättar specialdomstolar och ökar polisens befogenheter för att ta itu med moraliska avvikelser och de kvinnor som tar av sig slöjan.

Abolqassem Yaghoubi, ledare för fredagsbönen i staden Bojnourd i norra Iran, utfärdade liknande hot mot kvinnor och sade. ”Felaktig slöja är ett farligt virus” och ”polisen måste göra livet besvärligt för de som inte följer klädkoden.”

Regimens biträdande kommunikationsminister uppmanade Yousef Tabatabai Nejad att tydliggöra sitt uttalande utan att fördöma hans avskyvärda kommentarer. ”För att förhindra tidigare tragedier som syraattacker, bör ledaren för fredagsbönen specificera vad han menar med osäkert och att han inte menar fysiska attacker och syraattacker”, skrev regimens biträdande kommunikationsminister på Twitter.

FFFI rapporterade i oktober 2014 om en rad syraattacker mot kvinnor i staden Esfahan som pågått i flera månader. Främmande män på motorcyklar attackerade flera kvinnor i staden genom att kasta syra i deras ansikte, enligt regimens egna medier.

Denna våg av syra attacker mot kvinnor som ansåg bryta mot regimens klädkod orsakade en folkstorm. Regimen svarade med att hota nyhetsmedier och arrestera journalister och nätanvändare som rapporterade om syra attackerna, skrev Reportrar utan Gränser (RWB) på sin hemsida vid tiden. 

Enligt iranska regimens medeltida lagar bör kvinnorna svepa sig i tygmassa för att dölja kroppen från manliga sexuell lust, Hijab. De senaste åren har dock allt fler kvinnor trotsat den strikta klädkoden genom att ta av sig slöjan på offentliga platser i en protest mot prästerskapet och dess kvinnofientliga lagar.