Iranier i Sverige, Nyheter

Iran spionerar på svenskar genom falsk körkortsapp

Iranska regimen misstänks för att ha spionerat på svenskar och exiliranier genom en falsk körkortsapp. Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till en rapport från tech-firman Check Point Software Technologies och digitala människorättsaktivisterna The Miaan group på fredagen.

Appen utgav sig för att vara från myndigheten Trafikverket och kopierade design från flera existerande körkortsappar. Den gick under namnet ”Trafikverket.apk” och finns inte på Google Plays plattform utan kan installeras genom en tredje part och andra hemsidor.

”I appen fanns också en skadlig kod som i bakgrunden tar över din telefon och skickar vidare information till servrar utomlands”, rapporterar SVT Nyheter som spårat den stulna informationen till Frankrike i ett första skede ”dit appen krypterat skickat chattloggar, bilder och lösenord från sin svenska ’kunder’”.

”Om man installerar programvaran kommer din telefon förvandlas till en spionmaskin. Den spelar in dina konversationer, kollar var du är, surfhistorik, stjäl dina sms, lösenord. Allt”, säger Amir Rashidi, forskare och chef på Miian group till SVT.

Den typ av information som appen samlar och det faktum att den är riktade mot etniska och religiösa minoriteter tyder på att den kommer från en stat, enligt Amir Rashidi.

Säkerhetspolisens årsbok namnger Iran som ett av de tre länder som bedriver resursstarkt spionage gentemot Sverige, rapporterar SVT Nyheter och tillägger. ”Säkerhetspolisen arbetar i det tysta med frågan.”

FFFI har varnat om iranska regimens spionage

FFFI har vid flera tillfällen tidigare uppmärksammat iranska regimens hot och spionage mot svensk- och exiliranier i Sverige. Denna här appen är bara ytterligare en påminnelse om detta.

”Det är ingen hemlighet att iranska ambassaden i Stockholm kartlägger, övervakar, trakasserar och hotar människor med persisk bakgrund i Sverige däribland oppositionella och flyktingar”, framhöll FFFI i ett pressmeddelande, den nionde juli 2018, och tillade.

”Svensk- och exiliranier, som arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Iran, känner sig inte säkra i Sverige mot bakgrund av iranska regimens underrättelseverksamhet, hot och terroristaktiviteter.”

FFFI har länge uppmanat regeringen och UD att offentligt fördöma iranska regimen för dessa olagliga aktiviteter i Sverige och Europa. Men de har tyvärr ignorerat dessa uppmaningar i hopp om att bevara relationerna och öka handel med Teheranregimen.”