Iranier i Sverige, Nyheter

Svenska ambassaden i Iran begränsar besök pga ökad spridning av covid-19

Den svenska ambassaden i Teheran begränsar möjligheterna till besök på grund av ökad spridning av coronaviruset i Iran.

Det meddelar Migrationsverket på måndagen i ett pressmeddelande på sin hemsida och tillägger.

”På senare tid rapporteras om en ökad spridning av coronaviruset i Iran. Svenska ambassaden i Teheran vidtar därför nu ytterligare åtgärder i syfte att skydda besökare och medarbetare och minska risken för smittspridning av covid-19.”

”Konkret innebär det att bokade utredningar skjuts fram, men det går fortsatt att genomföra korta besök, såsom för att hämta uppehållstillståndskort”, säger Agneta Kundoori, tf chef för Migrationsverkets utlandsavdelning.

Ambassaden skjuter även upp samtliga inbokade intervjuer under hösten till nästa år. Det är dock fortfarande möjligt att genomföra kortare besök enligt Migrationsverket.

”I dagsläget är det knappt 700 redan inbokade intervjuer under hösten som nu skjuts fram till 2021. 90 procent utgörs av anknytningsärenden. Berörda sökande har med start under helgen via mejl börjat fått information om ambassadens åtgärder”, skriver Migrationsverket i sitt pressmeddelande och tillägger.

”Kortare besök för att lämna fingeravtryck och ta foto, beställa eller hämta uppehållstillståndskort eller lämna in en ansökan kommer fortsatt att vara möjliga.”

Fram till tisdagen den 19 augusti har över 90,000 människor dött i covid-19 i Iran, enligt FFFI:s uppgifter.

Iranska regimen har försökt mörka det verkliga dödstalet och antalet smittade sedan coronavirusets utbrott i landet.

“Statistiken om antalet coronafall och antalet döda i coronavirus som tjänstemännen tillkännager utgör endast fem procent av landets verkliga siffror”. Avslöjandet kom från Mohammadreza Mahboobfar, epidemiolog och tjänsteman vid regimens arbetsgrupp för coronabekämpning, under en intervju med iranska dagstidningen Jahan-e Sanat nyligen.

Regimen förnekade uppgifterna och stängde tidningen som getts ut sedan 2004.