Engagemang, Nyheter

Internetkonferens: stoppa iranska regimens terrorism

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s globala internetkonferens fortsätter på måndagen för tredje dagen. Måndagens internetkonferens fokuserar på iranska regimens terrorism och framförallt regimens terrorattentat mot oppositionella i Europa under de senaste två åren.

Deltagarna uppmärksammar regimens bombattentatet mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris i juni 2018 som stoppades efter ett samarbete mellan polis och säkerhetstjänster i Belgien, Tyskland och Frankrike.

En av regimens terroristdiplomater, Assadollah Assadi, arresterades för att ha planerat attentatet. Rättegången mot honom och tre av hans medbrottslingar startade i förra vecka i Belgien efter en två års utredning.

Assadi misstänks för att ha lämnat över 500 gram sprängämnen till ett par bosatt i Belgien. Sprängmedlet skulle användas för terroristattacken och hittades i parets bil när de arresterades av belgisk polis på väg mot sammankomsten i Paris.

Deltagarna kräver att EU och de europeiska länderna ska agera kraftfullt mot regimens terrorism som planeras och genomförs från dess ambassader.

De uppmanar de europeiska länderna och EU att stänga Teheranregimens ambassader samt utvisa dess diplomater och agenter från Europa för att stoppa framtida terrorattentat.

De uppmanar även EU att följa USA:s exempel och föra upp regimens islamiska revolutionsgarde (IRGC) i sin helhet på EU:s terroristlista.

Parlamentariker, framstående politiker och experter kommer att tala vid internetkonferensen och stödja deltagarnas krav.

Utdrag från konferensens huvudtalare, NCRI:s ledare, Maryam Rajavi

Terrorism ligger i den religiösa fascismens natur. Enda sättet att konfrontera detta [hot] är att agera beslutsamt.

Regimen har hållit sig kvar vid makten i mer än 40 år genom förtryck och terrorism. Smutskastning, förtal och demonisering är den andra sidan av regimens terrorism eftersom det möjliggör och banar väg för den [mer terrorattentat].

Regimens två terrorattentat mot iranska motståndsrörelsen under hösten och sommaren 2018 är de största terrorplanerna i regimens historia i Europa.

Och de visar att regimen ser motståndsrörelsen och det demokratiska alternativet som det främsta hotet mot dess överlevnad. Regimen tar till dessa brott för att bemöta motståndsrörelsen.

Ett av västerländska regeringars misstag var deras eftergiftspolitik gentemot regimen i tidigare år. Faktum är att det inte var regimens makt som bidrog till att expandera dess terrorism och fundamentalism utan det var eftergiftspolitiken.

Iranska regimens agenter och ombud som gömmer sig bakom kommersiella, kulturella och religiösa aktiviteter eller som låtsas vara journalister, oliktänkande, flyktingar och medborgare, måste utvisas från europeiska länder.

Regimen måste förnekas alla privilegier och resurser som den använder för att genomföra terrorattacker i Europa. Regimens ambassader måste stängas.

Utdrag från andra talare

John Rood, USA:s tidigare statssekreterare för försvars frågor:

Iranska folket stöder inte regimens terrorism. Det är av ytterst vikt att vi fortsätter kampanjen om maximalt tryck för att begränsa regimens förmåga att exportera terrorism.

Gov. Tom Ridge, USA:s tidigare minister för nationell säkerhet:

Den utmaning vi står inför idag är att regimen i Iran fortfarande ligger bakom terrorism utanför landets gränser. De utnyttjar deras välstånd for att exportera terrosim istället för att förbättra iranska folkets livskavlitet. Det är dags att världen omfamnar och ställer sig bakom regimskifte i Iran.

Senator Ben Cardin, från demokraterna:

Innan coronapandemin i USA, lade jag fram resolution 539 i senaten tillsammans med Senator Jeanne Shaheen (D), Senator Tim Kane (D) och Senator Jacky Rosen (D) som uttrycker stöd för iranska folkets rättigheter och fördömer iranska regimens människorättskränkningar.

Bob Blackman, ledamot i brittiska underhuset:

Jag ser fram emot att iranska regimens ambassader i samtliga europeiska huvudstäder ska stängas och förhoppningsvis först i London. Jag hoppas att den brittiska regeringen snart följer våra allierade i USA och listar revolutionsgardet i sin helhet som en terroristorganisation.

Tom McClintock, republikansk kongressledamot:

Iranska regimen missbrukar sin makt, förtrycker sitt folk och hotar världen.

Vi tror också att stänga iranska regimens ambassad i Albanien kommer att göra alla albaner säkrare.

Lord Carlile QC, från brittiska överhuset och brittiska regeringens f.d. utredare för terrorismlagstiftningen:

Jag skulle välkomna tydligare åtgärder från EU och den brittiska regeringen mot iranska regimen.