Nyheter

Iran: Fem miljarder dollar som getts för import saknas

Närmare fem miljarder dollar som iranska regimens regering hade delat ut till importörer saknas. Det säger generaldirektör för Irans motsvarighet till Riksrevisionen (the Supreme Audit Court of Iran, SAC), Adel Azar, på tisdagen.

Rouhanis regering hade gett lokala importörer miljarder dollar, enligt regimens billigare växelkurs på 42 000 rial per dollar, för att de skulle kunna importera nödvändiga varor och produkter från utlandet.

Motsvarande 4,8 miljarder dollar var distribuerade bland lokala importörer men inga varor eller produkter är importerade, säger SAC:s generaldirektör Adel Azar utan att nämna några företag eller individer.

Den billiga dollar som Rouhanis regering ger till dessa importörer är statliga subventioner och inga lån. Individer med starka politiska kopplingar till regimen och revolutionsgardet äger många av dessa importföretag, enligt uppgifter.

Samtidigt beskyller iranska regimen USA:s sanktioner för den förvärrade coronakrisen i landet som fortsätter att skörda allt flera offer. Men erkännanden från Adel Azar och andra regimtjänstemän visar att det verkliga problemet är prästerskapets styre och dess omfattande korruption.

Adel Azar talade under en offentlig debatt i regimens parlament Majlis på tisdagen. Han avslöjade även att flera statliga regimtjänstemän fortsätter att få astronomiska månadslöner på över 12 000 dollar per månad, vilket strider mot SAC:s bestämmelser.

Han tillade att Rouhanis regering har under året distribuerat totalt 31 miljarder dollar för import av nödvändiga varor, enligt den billigare växelkursen på 42 000 rial per dollar.

Det finns två olika dollarkurser i Iran. Det första är regimens officiella och billigare dollarkurs på 42 000 rial per dollar reserverade endast för import från utlandet. Den andra dollarkursen är den icke-officiella kursen på närmare 160,000 rial per dollar på den svarta marknaden.