Ledare

Iranska regimens president ljuger som en häst travar

I ett tal på onsdagen försvarade prästerskapets president Hassan Rouhani sin regerings ställningstagande på olika områden och sade. ”Regeringen har varit ärliga när det gäller att informera om coronautbrottet och nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarplan.

Ingen annan tror på detta lögnaktiga uttalande än Rouhani själv och vissa utländska journalister och politiker som fortfarande litar på iranska regimen.

Den åttonde januari sköt revolutionsgardet ner ett ukrainskt passagerarplan med luftvärnsrobotar strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Iranska regimens förnekande sanningen i flera dagar och hävdade att planet hade kraschat på grund av ett tekniskt fel. Samtidigt avslöjades det att Hassan Rouhani och andra högt uppsatta regimtjänstemän visste om nedskjutning redan från början.

På ett liknande lömskt sätt påstod regimtjänstemän på onsdagen att 1 100 hade dödats av coronaviruset och mer än 16 000 var smittade i hela landet.

Men hälsoexperter och flera av regimens egna tjänstemän säger att de verkliga siffrorna är mycket högre eftersom för få människor har testats för viruset.

Det uppskattas att den verkliga dödssiffran i Iran överstiger 6 400 och att över 100 000 har smittats över hela landet.

Irans dubbla maktstruktur med en religiös högste ledare som kontrollerar de väpnade styrkorna och en president som leder en civil administration utan större makt har länge varit ett recept för fraktionerad rivalitet.

Den allvarliga coronakrisen i Iran och intervjuer med regimtjänstemän, medicinska arbetare och politiska analytiker tyder på att regimen har helt övergett iranska folket och utnyttjar krisen för att säkra prästerskapets överlevnad istället för att mobilisera hjälpinsatser.

Rouhani och hans kabinett anstränger sig för att skylla allt på USA och de amerikanska sanktionerna. Från regimens oförmåga, Irans ruttna vård- och hälsosystem till myndigheternas oförmåga att ge förnödenheter till folket är USA:s fel, enligt Rouhani. Regimens högste ledare, Khamenei, har gått ett steg längre och beskrivit coronaepidemin som en “biologisk attack” från USA.

En rad motstridiga tillkännagivanden och lömska uttalanden från regimens sida under de senaste dagarna har skapat ilska bland många av Irans 80 miljoner medborgare. Detta späder på det befintliga missnöjet i samhället över brist på mänskliga fri- och rättigheter, den omfattande korruptionen, den höga arbetslösheten samt en misstro på regimens ledare som syntes tydligt i landsomfattande regimkritiska protester innan coronautbrottet.

Rouhani har blivit hånad för att han mestadels har förnekat krisen och försökt bagatellisera hotet. Hans politik tycks gå ut på att låtsas som om allt är som vanligt, visa att regimen har full kontroll över situationen samt avfärda befintliga ekonomiska svårigheter och sociala oroligheter, säger analytiker.

Iranier visar idag sina ilska mot Rouhanis regering och prästerskapet på sociala medier genom att bland annat lyfta fram regimens dubbla standarder: Revolutionsgardet sköt över 1000 obeväpnade demonstranter i november förra året men stoppade inte religiösa fanatiker som hotar folkhälsan.

Andra iranska röster på Twitter betonar att coronakrisen i Iran avslöjade iranska regimens sanna och rätta ansikte.