Engagemang

Svensk- och exiliranier stöder iranska folkets valbojkott

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), arrangerade stödaktioner i Stockholm och Göteborg under helgen i solidaritet med iranska folkets bojkott av regimens parlamentsval.

Fredagens parlamentsval var ett stort misslyckande för den iranska regimen då närmare 90 procent av de röstberättigade i Iran avstod från att delta i valet. Det trots att myndigheterna förlängde öppettider minst fem gånger.

Iranska folket förkastade prästerskapet i sin helhet genom att helt bojkotta dess val, påpekade svensk- och exiliranierna. De uttryckte sitt stöd för de regimkritiska protesterna i Iran och upprepade folkliga slagord mot regimen, ”Ned med diktatorn” och ”Ned med Khamenei, Ned med Rouhani”.

Deltagarna visade även sitt stöd för oppositionsledaren, Maryam Rajavi som sade. ”Allmän bojkott av regimens kvasival var ett rungande nej till det religiösa enväldet och ja till att avsätta det.”

De uppmanade den svenska regeringen och UD att ställa sig bakom iranska folkets krav på regimskifte och stödja deras motståndsrörelse och frihetskamp för demokrati.

“Denna fars till val blev ett stort bakslag för regimen. Folk bojkottade omröstningen i en hyllning till martyrerna i november 2019”, sade NCRI:s valda president i ett uttalande igår med hänvisning till de 1,500 demonstranter som regimens säkerhetsstyrkor dödade under förra årets landsomfattande protester i landet.