Engagemang

Minnesstund för de omkomna i nedskjuten passagerarplan

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan. Flera svenska medier däribland TT, SvD och DN rapporterade från minnesstunden på Mynttorget. Liknande minnesstund hölls även i Göteborg, Malmö och Borås.

  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Stockholm, den 11 januari 2020
  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Stockholm, den 11 januari 2020
  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Stockholm, den 11 januari 2020
  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Malmö, den 11 januari 2020
  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Malmö, den 11 januari 2020
  • vensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll på lördagen en minnesstund för de 176 människor som omkom när iranska regimen sköt ner ett passagerarplan i Iran i förra veckan, Malmö, den 11 januari 2020

Regimens revolutionsgarde erkände tidigt på lördagsmorgonen att det hade skjutit ner passagerarplanet, Ukraine International Airlines flight PS752, av misstag den åttonde januari. Regimtjänstemän och iranska myndigheter ljög i flera dagar och hävdade att planet hade kraschat på grund av tekniskt fel. Alla 176 ombord på planet dog däribland minst 17 personer hemmahörande i Sverige.

”Vi står med NCRI:s valda president Maryam Rajavi och uttrycker våra kondoleanser till offrens familjer. Vi kräver att den svenska regeringen ska agera mot iranska regimen och stödja det iranska folket i deras frihetskamp”, sade Roya Abdi i öppningstalet.

”Khamenei, upprörd och demoraliserad över elimineringen av Qassem Soleimani, kan inte utmana USA men har fria händer att hämnas på iranska folket genom att skjuta dem till döds i luften och på marken”, sade oppositionsledaren Maryam Rajavi i ett uttalande den nionde januari.

”Ingen frisk människa kan vara glad för att någon dör, men Qasem Soleimani har så många tusentals liv på sitt samvete… Världen är en bättre plats utan honom … Regimens dagar är räknade”, säger Reza Shafiee från Irans nationella motståndsråd, NCRI, till DN, om regimens terroristledare som dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad förra veckan.

”Vi anser att detta inte var av misstag, utan det ligger i regimens natur. Direkt eller indirekt har den varit ansvarig för dessa människors död”, säger Mojtaba Ghotbi, FFFI:s ordförande, till TT.

”Iranska regimen ljuger systematiskt för att främja sin egen cyniska agenda och är fullständigt likgiltig inför civila liv. Propaganda och dödande av oskyldiga och försvarslösa civila ligger i prästerskapets DNA och är regimens statsmannakonst”, tillade han i sitt tal till minnesstunden.

Svensk- och exiliranierna uppmanade regeringen och UD att omedelbart kalla upp iranska regimens ambassadör för att protestera mot regimens fullständiga likgiltighet inför civila liv och dödande av oskyldiga iranier.

Mojtaba framförde även deltagarnas krav under sitt tal och sade, ”vi uppmanar Sverige och EU att agera tillsammans med allierade i FN för att etablera en internationell oberoende utredning med mål att ställa de ansvariga för denna tragedi inför rätta för mord på civila.”