Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Stockholm – dagen för mänskliga rättigheter uppmärksammas

Svensk-iranier och anhängare till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Stockholm uppmärksammade den Internationella dagen för mänskliga rättigheter, tisdagen den 10:e december, med en bildutställning på Mynttorget.

Bildutställning uppmärksammade delar av regimens brutalitet mot demonstranter och uttryckte stöd för de folkliga protester som pågår i Iran med krav på en demokratisk förändring.

Bildutställningen uppmärksammade även regimens massaker på 30000 politiska fångar i sommaren 1988.

Besökarna och deltagarna vid bildutställningen fördömde iranska regimens förtryckt under de pågående protesterna i landet. De kritiserade även den svenska regeringens svaga ställning mot prästerskapets styre i Iran. Svensk-iranierna uppmanade regeringen att ändra sin skamliga Iranpolitik.

Under den senaste tidens regimkritiska protester i Iran, som började i mitten av november, har regimens förtryckarstyrkor dödat minst 1,000 demonstranter och arresterat över 12,000. Flera av offren är enligt uppgifter minderåriga. Högt uppsatta regimtjänstemän kräver nu öppet att de frihetsberövade demonstranterna ska avrättas genom hängning.

Deltagarna fördömde även Nobelstiftelsens ”skamlösa” och ”motbjudande” inbjudan av iranska regimens representanter till Nobelfestligheter.