Folkliga protester

Sverige fördömer regimens våld mot demonstranter i Iran

Sverige fördömde idag i skarpa ordalag det brutala nedslaget mot demonstranter i Iran, det rapporterar DN på tisdagen. Fördömandet framfördes även till iranska regimen under ett samtal mellan regimens ambassadör i Sverige och UD:s chef för Mellanösternenheten, enligt DN.

“Regimens våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och det har framförts till iranierna”, säger en källa som DN uppger har insyn.

”Skräckslagen över dödssiffrorna i Iran. Ingenting kan rättfärdigar detta våld. Iranska ambassadören är informerad av våra åsikter idag”, skriver Utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter under tisdagen.

Amnesty International bekräftade tidigare idag att minst 106 demonstranter har dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under de senaste dagarnas protest.

FFFI rapporterade igår att ett videoklipp från staden Shiraz visar hur regimen skjuter mot demonstranter i staden från luften med helikopter under protesterna.

”Organisationen har även fått information om att prickskyttar placerats ut på tak för att skjuta mot demonstranter och även från en helikopter”, rapporterar Expressen på tisdagen med hänvisning till uttalandet från Amnesty.