Mänskliga Rättigheter

FN antar resolution som fördömer Iran för MR-brott

Generalförsamlingens tredje utskott fördömer iranska regimens systematiska människorättskränkningar i en resolution på torsdagen.

Resolutionen är den 66:e i sitt slag och kritiserar den förvärrade situationen för mänskliga fri- och rättigheter i Iran. Tredje utskottet antog resolutionen med 84 röster för och 30 röster emot. 66 länder valde att lägga ner sina röster.

Fördömandet av Iran i generalförsamlingens tredje utskott har blivit en årlig tradition. Kanada, Europa och USA är de länder som lägger fram och stöder resolutionen.

Årets resolution uppmanar iranska regimen att avskaffa tortyr, avrättning av minderåriga och diskriminering av kvinnor både i lag och praktik. FN:s medlemsstater kräver även att regimen friger all de individer som var arresterade i samband de fredliga protesterna i landet.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi välkomnade resolution på Twitter. Hon beskrev FN-resolutionen som en seger för iranska folket över prästerskapets envälde.

Den iranska oppositionsledaren sade att den ansvarsfrihet som prästerskapets ledare åtnjuter måste upphöra och att de måste ställas till svars.

Maryam Rajavi lyfte fram 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar som det mest avskyvärda exemplet på människorättskränkningar i Iran där tidigare och nuvarande regimtjänstemän är delaktiga i och fortsätter att försvara.

“Tyvärr har de hittills fått immunitet från åtal”, skriver Maryam Rajavi på Twitter och tillägger.

“FN:s tystnad och brist på åtgärder gentemot detta avskyvärda brott mot mänskligheten är ett ärr på mänsklighetens samvete. Som sådan är en utredning av detta fruktansvärda brott en test för det internationella samfundet.”

Stockholms tingsrätt beslutade igår att häkta en 58-årig iransk medborgare för misstänkt delaktighet i massakern.

Kammaråklagare Karolina Wieslander vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet leder ärendet, skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande och tillägger. “Senast den 11 december måste åklagaren besluta om åtal ska väckas mot personen eller inte.”

Tusentals politiska fångar avrättades i iranska regimens fängelser runtom i Iran under sommaren 1988. Avrättningarna började med en fatwa (ett religiöst dekret) från prästerskapets grundare och högste ledare vid tiden, Khomeini.

Chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende avfärdade den internationella kritiken mot systematiska människorättskränkningar i Iran under ett tal den fjärde november.

”Implementering av gudomliga dekret” i den Islamiska republiken ”står bortom all diskussion”, sade Ebrahim Raisi.

Han attackerade FN:s särskilde Iranrapportör och sade att rapporterna om kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran är ”helt fel och grundlösa”

Iranska regimens högste ledare, Khamenei, beslutade under torsdagen att benåda över 35,000 fångar i samband med firandet av profeten Mohammads födelsedag, en religiös helgdag i Iran, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran.

32 av dem är aktivister och andra individer dömda till fängelse för säkerhetsrelaterade anklagelser, enligt AP.

Benådningen gäller dock inte de politiska fångar som stöder oppositionen som strävar efter en demokratisk förändring i Iran.