Nyheter

Expertpanel diskuterar Irans framtid och västvärldens alternativ

En panel med framstående politiker och Iranexperter från USA och Kanada diskuterade situationen i Iran och vilka alternativ EU och USA har för att hantera konflikten med landet.

Moderator för paneldiskussionen i Tirana, Albanien, under torsdagen var ambassadör Lincoln Bloomfield, USA:s tidigare statssekreterare.

Konferens i Tirana den 11 juli diskuterar Iran och Iranpolitik
Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare, John Baird, Kanadas utrikesminister, General James Conway, före detta befälhavare för amerikanska marinkåren var några av talarna vid paneldiskussionen om Iran i Tirana, den 11 juli,

Panelen var överens om att regimen hade kört fast på grund av de folkliga protesterna i landet. Talarna påpekade att det inte finns någon militärlösning samtidigt som regimen underblåser konflikten i regionen.

De betonade att senaste tidens attacker och nedskjutning av en amerikansk drönare visar att regimen är allt mer desperat och att de hårda straffåtgärderna fungerar.

“[Regimen] vill inte ha en militär konfrontation men attackerar en amerikansk drönare. Det här är irrationella handlingar. När regimen blir så irrationell betyder det att sanktionerna fungerar”, sade Giuliani.

“Dessa irrationella handlingar säger mig att vi har nått ett avgörande läge. Om jag var Trump eller Merkel eller Macron skulle jag trycka på pedalen eftersom [regimen] telegraferar att det vi gör är att fungera”, tillade New Yorks tidigare borgmästare och fick stöd av de andra talarna.

Panelen om sanktioner mot Iran och kärnteknikavtalet

Flera talare framhöll att Irans framtid är i folkets händer och att landet har ett hållbart alternativ till prästerskapets envälde i Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och Folkets mojadein (PMOI/MEK) som är regimens främsta offer.

“Den enda lösningen på ett iranskt kärnvapenhot är regimskifte. Det handlar verkligen om iranska folkets öde och framtid. Det handlar om värderingar, frihet, främjande av demokrati … NCRI och PMOI/MEK tillhandahåller ett hållbart alternativ till denna regim … Regimens första och främsta offer är den iranska befolkningen”, sade ambassadör Robert Joseph, USA:s tidigare undersekreterare för vapenkontroll.

Kanadas utrikesminister tillade, “sanningen är vårt bästa vapen och iranska folkets är våra bästa anhängare.”

“Vi kan utnyttja regimens sårbarhet, för att stödja iranska folket. Regimens högt uppsatta tjänstemän vet att de inte har någonstans att ta vägen när regimen faller. Att de kommer ställas till svars för sina brott”, sade John Baird och lyfte fram som exempel “1988 års massaker på politiska fångar och terroristattacken mot det judiska centret i Argentina.”

General James Conway uppmärksammade regimens omfattande korruption och sade, “varenda en av regimens ledare har bankkonton i Schweiz som växer medan iranska folket lever i fattigdom. Vi borde avslöja detta så att folket får veta sanningen om ledarna i landet.”

Giuliani tillade, “vi hade en möjlighet för några år sedan när sanktionerna fungerade. Det finns starka indikatorer på att [dagens] protester i Iran blir allt mer politiska.”

Konferens i Tirana den 11 juli diskuterar Iran och Iranpolitik
Ambassadör Lincoln Bloomfield och Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare, diskuterar Iran under en paneldiskussion i Tirana, Albanien, den 11 juli.

“Vi behöver en massiv PR-kampanj. När folk får reda på vad [oppositionskoalitionen NCRI] verkligen står för och förmår se igenom anklagelserna då kommer de att förstå. Vi har samma mål vilket är ett fritt demokratiskt Iran”. Det framhöll Giuliani med hänvisning till senaste månadernas desinformationskampanj mot NCRI och dess största oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) i västerländska medier.

Paneldiskussionen organiserades i Ashraf 3 i Tirana som är hemvist för flera tusen medlemmar av iranska oppositionsgruppen, PMOI/MEK, efter att de flyttade till Albaniens huvudstad från Irak i september 2016 under FN:s flyktingorgan, UNHCR:s tillsyn.