Folkliga protester

11 hjälparbetare arresterade i översvämningsområden

Revolutionsgardet arresterade 11 hjälparbetare i den sydvästra provinsen Khuzestan som är en av de provinser som drabbats av översvämningar.

Två av de frihetsberövade hjälparbetarna var identifierade som Ahmad Ka’bi och Yaghoub Ka’bi. Det rapporterar människorättsorganisationen, Center for Human Rights in Iran, genom att citera aktivister i Iran.

De arresterades av agenter från revolutionsgardets underrättelseenhet i fredags, enligt rapporten, medan de nio andra greps i söndags.

“De nio hjälparbetare som greps i söndags hade rest till staden Guriyeh i Khuzestan provinsen för att distribuera mat och förnödenheter till översvämningsoffren i området”, sade aktivisten, Karim Dehimi, till Center for Human Rights in Iran.

Det är oklart varför de har arresterats och vi vet fortfarande inte var de hålls, tillade Dehimi.

Arresteringar kommer efter en varning från regimens polischef i veckan om att “säkerhet” i översvämningsområden är högsta prioritet för regimen. Han “försäkrade” att säkerhetsorganen kommer att bemöta “alla oroligheter”. Detta i en indirekt hänvisning till senaste tidens folkliga protester i översvämningsområden över regimens bristfälliga hantering av krisen.

Brist på förnödenheter och hjälpinsatser från regimen ledde till folkliga protester i den södra staden Ahvaz under helgen.

Videoklipp och bilder på sociala medier visar att hundratals kravallpoliser hade stationerats i Ahvazs Ain 2-distrikt för att bemöta demonstranterna, enligt nyhetssidan Radio Farda. Det är oklart om några demonstranter hade arresterats och det finns inga rapporter om sammandrabbningar.