Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen slår till mot kristna och MR-advokater

Tre människorättsadvokater har dömts till långa fängelsestraff i Iran. Det rapporterar Associated Press (AP) på tisdagen med hänvisning till regimens medier.

Två dömdes till sex års fängelse och den tredje till 13 års fängelse.

Ghasem Sholeh-Saadi och Arash Keikhosravi fick fem år vardera för att ha “deltagit i en olaglig samling” samt ytterligare ett år för “spridning av propaganda mot det styrande systemet”, enligt AP. De arresterades i augusti i samband med en protest utanför regimens parlament för fria val i Iran. Bägge släpptes mot borgen i förra veckan och kan överklaga sina domar, enligt iranska regimens medier.

Den tredje människorättsadvokaten är identifierad som Mohammad Najafi, skriver AP. Han arresterades i staden Arak i centrala Iran, enligt rapporter från regimens medier.

Najafi dömdes till 10 års fängelse för att ha skickat information till “en fientlig stat” genom att medverka i intervjuer med utländska medier. Han fick ytterligare två år för att ha förolämpat högsta andlige ledaren, Khamenei, samt ett år för offentligt stöd till oppositionsgrupper.

Najafi fängslades i januari efter att ha uttryckt stöd för individer som arresterats under regimkritiska protester samma månad.

Det kommer även rapporter om att iranska regimen har arresterat över 100 kristna under den senaste veckan. Arresteringarna är enligt uppgifter den senaste i raden av tillslag mot religiösa minoriteter i Iran. De arresterade hade konverterat från islam till kristendomen och anklagades av regimen för “spridning av kristendom”.

Dessa arresteringar kommer samtidigt som de folkliga protesterna mot regimen växer över hela landet. Iranska regimen avrättade även 12 fångar i Kermans fängelse i förra veckan för påstådda narkotikabrott.