Folkliga protester

Folkliga protester och strejker fortsätter i Iran

Folkliga protester mot regimen i Iran fortsätter över hela landet trots hot från regimens säkerhetsorgan och arresteringar, enligt uppgifter till FFFI.

Arbetare på Ahavzs stålverk, the National Steel Industrial Group, i södra Iran fortsatte strejka mot försämrade levnadsstandard, dåliga arbetsvillkor och obetalda löner. Arbetarnas demonstrationer gick på tisdagen in på sin 32:a dag.

Arbetare protesterar i Ahvaz, den 11 december. Demonstranterna har på sig vita dräkter som ska föreställa det vita tygstycke som den avlidne viras i under en muslimsk begravning. Detta symboliserar att man inte är rädd för döden. 

Videoklipp från protesterna som sprids på sociala medier visar hundratals arbetare marschera och skandera slagord mot regimen och Rouhanis regering. “Frihetsberövade arbetare måste friges”, “varken hot eller fängelse, skrämmer oss”, “varje arbetares önskan: ned med tyranni”, och “arbetare föredrar döden framför förnedring” är några av de slagord som hörs från protesterna.

Det kommer också rapporter om protester på flera platser i huvudstaden Teheran på tisdagen. Deltagarna är vanliga invånare som förlorat sina pengar och besparingar efter att finansinstitutioner och statliga banker knutna till revolutionsgardet gått i konkurs.

Demonstranterna kritiserade den omfattande korruptionen i landet och anklagade regimen för att stjäla deras pengar. De skanderade även slagord mot Rouhanis regering och krävde sina pengar tillbaka eftersom bankerna och finansinstitutionerna hade tillstånd från centralbanken.

Studenter på universitet och högskolor över hela landet protesterade mot regimen och dess repressiva åtgärder i samband med firandet av studentdagen i Iran i förra veckan.