Engagemang, Motståndsrörelsen

Iranier protesterar mot Hassan Rouhani i New York

Iranier från hela världen, däribland FFFI medlemmar och svensk-iranier, protesterade idag mot iranska regimens president Hassan Rouhani i New York. Den stora protesten kom samtidigt som Rouhani talade inför FN:s generalförsamling.

Deltagarna uppmärksammade prästerskapets systematiska människorättskränkningar samt de över 3000 avrättningar som ägt rum under Rouhanis tid.

En ny våg av avrättningar sveper över Iran med över 20 avrättningar sedan den tredje september. Flera av offren är politiska fångar från Irans minoritetsgrupper Baluchier och Kurder. De anklagas ofta för påhittade brott som “krigföring mot gud (Moharebeh)” och “att underminera systemets säkerhet”.

Iranska regimen verkställer dessa avrättningar i ett desperat försök att stoppa de regimkritiska protesterna i landet. De folkliga demonstrationerna mot regimens korruption och repression växer för varje dag och riktar sig mot prästerskapet i sin helhet.

Protestaktionen i New York uppmanade internationella samfundet och FN:s säkerhetsråd att ställa iranska regimen och dess ledare till svars för deras repression, brott mot mänskligheten samt stöd för terrorism.

Deltagarna betonade att Rouhani representerar bara prästerskapets styre och inte det iranska folket. De uppmanade FN och dess medlemsstater, särskilt USA och EU, att stödja de växande folkliga protesterna mot regimen i Iran samt folkets krav på ett demokratiskt regimskifte.

Deltagarna uppmanade även FN, USA och EU att erkänna Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och dess 10-punkts demokratiska plattform för framtida Iran som ett erkänt alternativ till prästerskapets styre.

USA: president Donald Trump fördömde iranska regimen i hans tal till generalförsamlingen tidigare under tisdagen.

En annan fråga är “den korrupta diktaturregimen i Iran. [Iranska regimens ledare] orsakar kaos, död och förstörelse. [De] respekterar inte grannländernas gränser och nationernas suveräna rättigheter”, sade han i sitt tal.

“Vi började återinföra de sanktioner som hävdes efter kärnteknikavtalet. Den sjätte november kommer ytterligare straffåtgärder och mer kommer att följa. Vi vill att länder ska sluta importera iransk olja”, tillade han.

President Trump påpekade att internationella samfundet inte kan tillåta världens största sponsor av terrorism att komma över världens farligaste vapen med hänvisning till Teheranregimens pågående kärnteknikprogram.

“Vi ber [internationella samfundet] att isolera regimen så länge som dess aggressioner fortsätter. Vi behöver stödja människor för att återta sin religiösa identitet”, sade han.