Motståndsrörelsen

Zarif ber Twitterchefen blockera regimkritiker och oppositionella

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, anklagade Twitter för att stänga konton som tillhörde verkliga iranier samtidigt som företaget tillåter konton kritiska mot regimen som stöds av USA.

Det rapporterar Reuters på söndagen med hänvisning till inlägg på Zarifs Twitter.

FFFI rapporterade förra månaden att flera sociala medieföretag däribland Facebook, Instagram, Twitter, Google och Youtube har stängt hundratals konton och webbsidor som spred iranska regimens propaganda och desinformation.

“Hej Jack. Twitter har blockerat konton som tillhör verkliga iranier, däribland TV-ankare och studenter för påstådd delaktighet i en påverkansoperation”, skriver Zarif på Twitter till Twitterchefen Jack Dorsey.

“Varför inte titta närmare på faktiska botar i Tirana som basunerar ut Washington DCs regimskifte-propaganda? #YouAreBots”, skriver Zarif vidare med indirekt hänvisning till medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) som är bosatta i den albanska huvudstaden, Tirana.

Tusentals PMOI-medlemmar började flyttade till Albanien från ett provisoriskt läger, Camp Liberty, utanför Bagdad i Irak under insyn av FN:s flyktingorgan i 2013. Den sista gruppen av iranska oppositionsmedlemmar lämnade Camp Liberty för Tirana i september 2016.

Struan Stevenson, tidigare konservativ EU-parlamentariker från Skottland, fördömde Zarifs inlägg som ett desperat försök att be Twitterchefen tysta regimkritiker som kämpar för ett fritt och demokratiskt Iran. Han anklagade även iranska regimen för att blockera iranska folkets tillgång till Twitter.