Andra nyheter

President Trump varnar prästerskapet i Iran för att hota USA

USA:s president Donald Trump varnar iranska regimens president Hassan Rouhani med allvarliga konsekvenser om prästerskapet fortsätter att hota USA.

Varningen kom efter att Rouhani under ett tv-sänt tal i söndags hävdade att USA leker ”med lejonets svans”. Rouhani hävdade också att ”en väpnad konflikt mellan Iran och USA skulle bli alla krigs moder”.

De amerikanska sanktionerna mot iranska regimen som lyftes i samband med kärnteknikavtalet kommer att trädda i kraft den sjätte augusti och den fjärde november sedan USA övergav överenskommelsen tidigare i år.

Iranska regimens president har tidigare hotat med att ”Iran kommer att stoppa exporten av olja från Hormuzsundet om USA:s påtryckningar om att inte köpa Iransk olja går igenom”, rapporterade DI.se och andra internationella medier tidigare i juli.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo avslöjade delar av iranska regimens omfattande korruption under ett tal till medlemmar av iransk-amerikanska samfund under söndagen.

”[Irans valuta] Rial faller fritt. En tredjedel av Irans ungdomar är arbetslösa. En tredjedel av Irans befolkning lever i fattigdom. Men om du tillhör gruppen med politiska kontakter till regimens maktelit då går det mycket bra för Irans ekonomi”, skrev USA:s utrikesminister på Twitter i samband med sitt tal.

Iranska regimen beter sig som maffia snarare än en regering, sade Mike Pompeo. Han tillade att prästerskapets ledare använder Irans välstånd för att finansiera terrorism och berika sig själva istället för att spendera pengarna på iranska folket.

USA:s utrikesminister uppmärksammade under sitt tal även Teheranregimens misslyckade terrorattack mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris, den 30 juni. Han påpekade att en av regimens ”diplomater” arresterades för den planerade attacken som stoppades av belgiska och franska myndigheter.

Han belyste även delar av regimens systematiska människorättskränkningar och förtrycket i landet. USA och Trump administrationen kommer att stödja iranska folket som protesterar mot prästerskapets envälde för en bättre framtid, tillade han i sitt tal.