Mänskliga Rättigheter

Iran: Ung man piskades 80 piskrapp offentligt för alkoholkonsumtion

Iranska regimen verkställde ett spöstraff offentligt i staden Kashmar i Razavi Khorasan provinsen den 10 juli, rapporterar Amnesty på onsdagen på sin hemsida.

Offret, en ung man identifierad endast genom sina initialer M R, straffades med 80 piskrapp. Han hade dömts till spöstraff för att ha konsumerat alkohol för 10 år sedan när han var 14 eller 15 år gammal, skriver Amnesty på sin hemsida.

Detta ”belyser omänskligheten hos ett rättsväsende som legaliserar brutalitet”, tillade Amnesty i sitt pressmeddelande.

Regimens lokala medier publicerade bilden till höger som visar den unga mannen fastbunden vid ett träd samtidigt som en maskerad man piskar honom medan en grupp människor tittar på avstånd.

”Omständigheterna i detta fall är helt chockerande, vilket är ett annat skrämmande exempel på de iranska myndigheternas skeva prioriteringar. Ingen, oavsett ålder, bör utsättas för spöstraff; att ett barn åtalades för att ha konsumerat alkohol och dömdes till 80 piskrapp är obegripligt”, sade Philip Luther, direktör för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaforskning.

”De iranska myndigheternas frekventa användning av kroppsstraff, däribland mot barn, visar en chockerande respektlöshet för grundläggande mänskliga rättigheter. De bör omedelbart avskaffa alla former av sådan bestraffning, som i Iran innefattar amputation och beröva synen samt spöstraff”, tillade han.