Engagemang

Svensk-iranier uppmanar UD att agera mot regimens MR-brott

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), deltog i en manifestation på Norrmalmstorget i Stockholm under lördagen för att visa sitt stöd för de pågående regimkritiska protesterna i Iran. En liknande manifestation hölls också i Göteborg.

Deltagarna protesterade mot senaste tidens avrättningar i regimens fängelser samt säkerhetsorganens godtyckliga arresteringar av arbetare i Iran i samband med första maj-firandet tidigare i veckan.

De uppmärksammade även regimens försök att stoppa folkets tillgång till fri internet och sociala medier genom att helt blockera den populära meddelandetjänsten, Telegram, och ersätta den med ett iranskt alternativ.

Deltagarna uppmanade regeringen och UD att använda Sveriges röst i FN:s säkerhetsråd för att garantera iranska folkets tillgång till fri internet och sociala medier.

De krävde dessutom att regeringen och UD ska vidta omedelbara åtgärder i FN i samarbete med EU för att ställa de ansvariga inom regimen till svars för deras systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna, i synnerhet beträffande 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar. 

En ny rapport från Amnesty International tidigare denna vecka avslöjade regimens försök att förstöra de massgravar där myndigheterna i hemlighet begravde offren från 1988 års massaker.

”Det är tre decennier sedan den här fruktansvärda slakten ägde rum och det är hög tid för myndigheterna att avslöja, snarare än att dölja, sanningen”, sade Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Amnesty varnade att detta är ett medvetet försök som syftar till att förstöra bevis på denna massaker. Amnesty uppmanar regimens myndigheter att stoppa förstörandet av massgravar och se till att de bevaras tills dess att en oberoende utredning kan genomföras.