Mänskliga Rättigheter, Massaker, Nyheter

Iranska regimen förstör massgravar från massakern på politiska fångar 1988

Iranska regimen förstör massgravar från massaker på politiska fångar efter tre decennier, skriver Amnesty International i en ny rapport på måndagen.

”Det är tre decennier sedan den här fruktansvärda slakten ägde rum och det är hög tid för myndigheterna att avslöja, snarare än att dölja, sanningen”, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

30 000 politiska fångar avrättades systematiskt i Iran i 1988 efter en direkt hemligstämplad order från regimens grundare ayatolla Khomeini. Hemliga kommissioner upprättades över hela landet för att genomföra dessa massavrättningar, som startade den 29 juli 1988 och pågick i två månader, ända till den 27 september.

Majoritet av de avrättade var medlemmar i den huvudsakliga organisationen Folkets mojahedin (PMOI).

Ahmad Montazeri, son till ayatolla Montazeri som vid tiden var Khomeinis ersättare, publicerade förra året en ljudfil från sin far där han avslöjar nya detaljer och information kring 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar i regimens fängelser runtom i landet.

Massakern uppmärksammades också i rapporter från FN:s särskilde rapportör för Iran förra året.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) kräver därför insatser från regeringen och UD och vill att regeringen göra allt i sin makt för att ställa förövarna för denna massaker inför rätta i en internationell domstol.