Folkliga protester

Protesterna i Iran i sin fjärde dag

Massprotesterna i Iran mot iranska regimen är nu inne på sin fjärde dag. De folkliga demonstrationerna som började med protester över höjda priser och ökande fattigdom i landet i staden Mashhad i torsdags har snabbt övergått till regimkritiska protester och spridit sig till andra städer över hela landet under de senaste fyra dagarna.

FFFI har fått uppgifter om folksamlingar i kurdiska delen av i Iran och andra iranska städer.

Det kommer rapporter om sammandrabbningar mellan iranska regimens säkerhetsagenter och demonstranter i Baneh, en stad i provinsen Kurdistan i nordvästra Iran.

Rapporterna bekräftar också nattdemonstrationer och protester mot prästerskapets styre har hållits i många städer runt om Iran på lördagen.

Samtidigt varnar iranska regimens inrikesminister för att protester mot regeringen kommer att slås tillbaka. Även revolutionsgardet har gått ut med varningar om att de kommer slå till och krossa alla “olagliga” sammankomster.

“De som skadar allmän egendom, stör ordningen och bryter mot lagen måste stå till svars för sitt beteende och betala priset”, sade Rouhanis inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli i stats-tv.

Regimen hotade tidigare med att man skulle kapa internettillgången till mobiltelefoner om de “olagliga sammankomsterna” fortsatte. Uppgifter från Iran gör gällande att regimens regering har kapat internettillgången och mobilnätverk i vissa iranska städer för att hindra spridning av bilder och videoklipp på social a medier. Vid midnatt stängdes nätet i Teheran, men började senare fungera igen.

Flera hundra människor har gripit i olika städer under natten till söndag, enligt uppgifter till FFFI. Minst 80 människor har gripits i staden Arak i natt, säger en regimtjänsteman som inte namnges till nyhetsbyrån ILNA i en av få officiella rapporter från regimen.

I huvudstaden Teheran angreps ett stadshus av demonstranter som också bland annat välte en polisbil. I staden Dorud dödades två personer i går kväll i sammandrabbningar. Uppgiften bekräftas av regimens myndigheter i stats-tv.