Folkliga protester

Regimkritiska protester i iranska städer fortsätter sent in på natten

Dagens regimkritiska protester i Teheran och andra iranska städer fortsätter sent in på natten lokal tid, enligt rapporter från Iran till FFFI.

Samtidigt varnar iranska regimen folket för att hålla ”olagliga” sammankomster med hänvisning till de senaste dagarnas regimkritiska protester. Högt uppsatta regimtjänstemän och ministrar från Rouhanis kabinett varnar att sådana protester kommer att bemötas av säkerhetsstyrkorna med krafttag.

Enligt rapporter från Iran och videoklipp publicerade på sociala medier har regimens repressiva säkerhetsstyrkor attackerat de fredliga protesterna och arresterat flera demonstranter.

De folkliga protesterna är de första i sitt slag sedan 2009 års landsomfattande demonstrationer mot regimen. De började med stora protester i staden Mashhad i torsdags där tusentals människor gick ut på gatorna för att protestera mot stigande levnadskostnader och ökande fattigdomen i landet.

Men många västerländska medier och Iranexperter har förvånats över hur snabbt dessa protester har spridit sig genom landet och övergått till regimkritiska demonstrationer med slagord som riktar sig mot prästerskapets envälde, dess president och högsta andlige ledare.

Demonstranter river ner Khameneis bild

Budskapet från Irans gator är tydligt, iranska folket har fått nog av prästerskapets styre och de vill ha en demokratisk förändring för ett fritt Iran.

”Irans regering borde respektera folkets rättigheter, inklusive deras rätt att uttrycka sig själva. Världen tittar på!” twittrade USA:s president Trump i fredags.

Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders, varnar iranska regimen för att vidta åtgärder som bryter mot mänskliga rättigheter. USA har även uppmanat världssamfundet att stödja iranska folkets protester och deras krav.

UD och utrikesministern Margot Wallström har än så länge inte fördömt regimens attacker mot de fredliga protesterna och avstått från att visa solidaritet med miljoner iranier som kommit ut på gatorna för att kräva ökade rättigheter trots hot och förtryck.