Folkliga protester, Nyheter

Protesterna mot korruption i Iran fortsätter- USA varnar Iran

De senaste dagarnas demonstrationer, som började som en protest mot ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men som därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig fortsätter i iranska städer trots regeringens massiva motdrag mot demonstrationer.

Statlig iransk tv visar hur regimen har mobiliserat stora skaror av svartklädda agenter och milisen för att slå tillbaka mot demonstranter  i huvudstaden Teheran och staden Mashhad,

I Teheran samlade tusentals människor och studenter utanför Teherans universitet till stöd för protesterande människor. 

Det rapporteras om liknande protester i flera städer där i bland Isfahan, Shiraz, Kermanshah, Qazvin.

Irans inrikesminister uppmanar människor att undvika ”olagliga samlingar”, troligen med adress till de regeringskritiska demonstranterna.

– Vi uppmanar alla som kallas till att protestera att inte delta i dessa illegala samlingar då det kommer att skapa problem för dem själva och andra, säger Abdolrahman Rahmani Fazhli till nyhetsbyrån Isna.

Den amerikanska administrationen varnade Iran för att ”världen tittade på. 

”Irans regering borde respektera folkets rättigheter, inklusive deras rätt att uttrycka sig själva. Världen tittar på!” twittrade Trump under fredagen.

Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders,  varnar Irans regering för att vidta åtgärder som bryter mot mänskliga rättigheter.